Prva Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu

Sabornica

Na incijativu saborskog Odbora za turizam te u organizaciji Hrvatskog sabora u Zagrebu i Malom Lošinju od 10. do 13. rujna održat će se prva Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu, na temu "Izazovi održivog turizma: promocija kulturne baštine i zaštita okoliša".

Konferenciju će otvoriti Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora. Predsjedatelj Konferencije je Goran Beus Richembergh, predsjednik saborskog Odbora za turizam. Supredsjedatelj Konferencije je Ettore Guglielmo Epifani, predsjednik Odbora za proizvodnju, trgovinu i turizam Zastupničkog doma parlamenta Talijanske Republike.

Prvi dio Konferencije od 10. do 11. rujna 2014. održava se u Sabornici Hrvatskog sabora u Zagrebu. Drugi dio Konferencije od 12. do 13. rujna održat će se u Malom Lošinju. 

O Konferenciji:

Cilj prve Europske međuparlamentarne konferencije o turizmu je unaprjeđenje međuparlamentarne suradnje zemalja članica EU-a i zemalja regije kroz razmjenu iskustava i informacija o legislativnoj praksi. Konferencija će naglasiti ulogu turizma u razvoju nacionalnih ekonomija, potrebu stalnoga jačanja koncepta održivoga turizma kao i afirmaciju konkretne prakse u odgovornom korištenju kulturne baštine i zaštite okoliša kao dijelovima toga koncepta.

Hrvatska će predstaviti nekoliko primjera dobre prakse na Lošinju, poput projekta Muzeja Apoksiomena, zaštite morskog okoliša i ugroženih vrsta te promocije otoka kao destinacije kulturnog i zdravstvenog turizma. Želja je organizatora da se Konferencija ubuduće održava jednom godišnje u nekoj od zemalja Europske unije.

Sudionici: 

• Predsjednici i članovi parlamentarnih odbora nadležnih za turizam zemalja članica EU, te Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Turske i Maroka 
• Predstavnici Europskog parlamenta
• Predstavnici Europske komisije
• Predstavnici međunarodnih turističkih organizacija
• Veleposlanici zemalja sudionica
• Predstavnici stranih medija

Na svečanom otvorenju Konferencije u Hrvatskome saboru, pored ostalih, očekuju se i: 

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić
Ministar turizma Darko Lorencin
Ministrica kulture Andreja Zlatar Violić
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović
Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec
Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba
Predsjednik Udruge hotelijera Kristian Šustar

Partneri Konferencije:
Ministarstvo turizma
Hrvatska turistička zajednica
TZ Grada Zagreba
TZ Malog Lošinja
Grad Lošinj
TZ Grada Krka

Stručni suradnici Konferencije:
Institut za turizam
Institut Plavi svijet
Ministarstvo kulture

Informacije za medije 

Akreditiranje: 

Putem zahtjeva za dnevnu akreditaciju na službenoj web stranici Hrvatskog sabora. Ispunjeni obrazac molimo poslati na mediji@sabor.hr. Na obrascu pod svrhom dolaska navesti traži li se akreditacija za Zagreb ili Mali Lošinj ili oba grada. Novinari će primiti potvrdu o akreditaciji putem email poruke. Akreditirani novinari u Hrvatski sabor ulaze uz predočenje osobne iskaznice. Novinari akreditirani za Mali Lošinj akreditacije preuzimaju uz predočenje osobne iskaznice u Hotelu Bellevue, Čikat 9, Mali Lošinj.

Zadnji rok za akreditiranje: 9.9.2014.

Prijenos Konferencije 

Prvi dio Konferencije prenosit će se uživo putem  Saborske televizije te saborske internetske televizije.

Radni jezici konferencije: hrvatski, engleski i talijanski jezik.