Članovi Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora sudjeluju u obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja fotografiranjem u ružičastim majicama

glavno stubište u zgradi Sabora, Trg. sv. Marka 6

Na temeljeu Odluke o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, koju je Hrvatski sabor prihvatio u veljači 2017. godine, svake godine, zadnje srijede u veljači, obilježava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica. Ove godine obilježava se 27. veljače.

Ideja obilježavanja dana borbe protiv vršnjačkog nasilja nastala je u Kanadi kao potpora dječaku koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala njegovu potporu teško bolesnoj majci. Vrlo brzo su se dječakovi školski kolege solidarizirali i pojavili u školi u ružičastim majicama, koje su odmah postale simbol ove inicijative, kasnije i međunarodno priznate.

Nažalost, činjenica je da je nasilje u mnogim oblicima svakodnevno prisutno u svim okruženjima i upravo zbog toga je ova inicijativa, koja pokušava tome stati na kraj, vrijedna svake pohvale.

Uključivanjem u obilježavanje Nacionalnog dana članovi Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora žele podići svijest o velikom problemu djece i mladih - vršnjačkom nasilju, koje može prouzročiti teške posljedice u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece, kako žrtava nasilja, tako i nasilnika.