Leko se sastao sa sudionicima projekta "Umrežavanje za integraciju manjina"

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se sa sudionicima regionalnoga projekta "Umrežavanje za integraciju manjina" koji okuplja mlade Srbe iz Hrvatske i Hrvate iz Srbije. 

Riječ je o edukacijskom programu koji provodi Srpsko narodno vijeće u suradnji s Novinarskom školom iz Novoga sada i Demokratskim savezom vojvođanskih Hrvata. Spomenka Đurić iz SNV-a rekla je kako je cilj projekta umrežiti mlade ljude koji se žele aktivno baviti radom u svojoj društvenoj zajednici.

Leko je izrazio zadovoljstvo zbog susreta s mladima iz Hrvatske i Srbije koji imaju priliku razgovarati i razmijeniti svoja iskustva. 

Podsjetivši da su u preambuli Ustava RH nabrojane 22 nacionalne manjine, predsjednik Sabora rekao je da su svi hrvatski građani jednaki pred zakonom i da je osigurana ravnopravnost svih manjina. Ocijenio je kako Hrvatska potiče nacionalne manjine da zadrže svoju samobitnost, kulturu, jezik, vjeru i tradiciju. - Trebamo živjeti u toleranciji, suradnji, međusobnom uvažavanju i pomaganju. Integracija je lijepa, ali ne smije biti nametnuta nego treba biti prirodan društveni proces, rekao je Leko. 

Odgovarajući na pitanja sudionika projekta, Leko je rekao kako nikad ne možemo biti do kraja zadovoljni provedbom zakonske i ustavne ravnopravnosti nacionalnih manjina jer taj proces nikad nije završen. Ocijenio je da je hrvatsko društvo, s obzirom na nedavni ratni sukob, ipak ostvarilo velik napredak u kratkome razdoblju. 

Predstavnike vojvođanskih Hrvata zanimalo je hoće li predsjednik Sabora posjetiti njihovu zajednicu kako bi ga upoznali sa svojim problemima u ostvarivanju manjinskih prava. Leko je izrazio spremnost da se s njima sastane prilikom službenoga posjeta Srbiji, za koji je dobio poziv od predsjednice Narodne Skupštine Srbije Maje Gojković. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora