Predsjednik Sabora Josip Leko primio predsjednika Azerbajdžana Ilhana Aliyeva

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je s predsjednikom Republike Azerbajdžana Ilhamom Aliyevim, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora istaknuo je da dvije države imaju jako dobre političke odnose, ali da ekonomski odnosi nisu dovoljno razvijeni te je izrazio nadu da će i na tom području doći do napretka. Leko je izvijestio predsjednika Aliyeva da će na poziv predsjednika azerbajdžanskog parlamenta ove godine službeno posjetiti tu zemlju.

Predsjednik Aliyev istaknuo je da je ovo njegov drugi posjet Hrvatskoj od 2005. godine što svjedoči o snažnim političkim vezama dviju država. Vjeruje da će doći i do snažnije ekonomske razmjene, posebno nakon potpisivanja šest međudržavnih ugovora tijekom njegova posjeta Zagrebu. Aliyev je naglasio da je Azerbajdžan jedan od glavnih hrvatskih dobavljača nafte, a izrazio je želju da se Hrvatska uključi u projekt plinovoda kojim bi se povezali Azerbajdžan i Europska unija.

Predsjednik Sabora Leko i predsjednik Aliyev suglasili su se da je potrebno pronaći način kako bi se olakšao vizni režim državljanima Azerbajdžana, što bi se pozitivno odrazilo i na gospodarsku suradnju.

Author: Ured predsjednika Sabora