Luka Bebić: Sabor će intenzivno zasjedati kako bi donio europske zakone

Zagreb - Hrvatski sabor svoju će prvu radnu sjednicu nakon konstituiranja početi 20. veljače, a trajat će do kraja ožujka, do kada bi trebao raspraviti i izglasati 27 zakona usklađenih s europskom pravnom stečevinom, a početkom ožujka očekuje se i donošenje državnog proračuna za ovu godinu, odlučilo je saborsko Predsjedništvo.

Nakon sjednice Predsjedništva, predsjednik Sabora Luka Bebić novinarima je izjavio kako bi Sabor u pet tjedana sjednice trebao raspraviti i izglasati 27 tzv. europskih zakona, do ljetne stanke ukupno njih 80-ak, a kako bi do kraja godine donio još 40-ak i time ispunio plan da u 2008. ukupno donese 119 s EU usklađenih zakona. Pet od ukupno 27 zakona koje Sabor treba izglasati na sljedećoj sjednici je iz područja pravosuđa, isto toliko iz gospodarstva, dva su iz zdravstva, šest iz financija, dva zakona su iz resora mora, prometa i infrastrukture, po jedan iz kulture i poljoprivrede, dva iz znanosti, jedan iz područja rada policije te dva iz Središnjeg državnog ureda za upravu.

Bebić je naglasio da će Sabor slijediti Vladu i također "ubaciti u petu brzinu" kako bi ubrzao pregovore s EU na način da će intenzivno zasjedati kako bi donio europske zakone, pa i danima kojima inače ne zasjeda (ponedjeljkom i utorkom). "Spremni smo i na to, da ubrzamo rad i nadoknadimo izgubljeno vrijeme zbog izbora, kampanje i formiranja Vlade", rekao je.

Rasprava o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna, koji treba izraditi Vlada, trebala bi se u Saboru održati do kraja veljače, a glasovanje o proračunu 5. ožujka. Na dnevnom redu bit će i izvješće Državne revizije o obavljenim revizijama u 2006. i 2007. te brojni međudržavni sporazumi. Prvog dana zasjedanja očekuje se popunjavanje još nepopunjenih saborskih odbora te promjene u odborima vezano za dva nova resora (nova ministarstva), a u proceduri je i imenovanje članova Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU. Upitan hoće li tim Odborom, kao čelnik oporbe, predsjedati šef SDP-a Zoran Milanović, Bebić je odgovorio kako se oko toga treba dogovoriti oporba, ali da je "najizvjesnije da će to biti Milanović". 

Author: Ured predsjednika Sabora