Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke nakon izbora za predsjednika Sabora, 10. listopada 2012.

Hvala lijepo, poštovane kolegice i poštovani kolege zastupnici.

Hvala i Vama predsjedniče hrvatske Vlade, potpredsjednici i članovi Vlade.

Istina, dugo sam, relativno dugo, u Hrvatskom saboru, imam iskustvo, ali preuzimanjem dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista osjećam odgovornost prema vama zastupnicima, odgovornost prema građanima Republike Hrvatske i sveukupnoj hrvatskoj javnosti.

Svojom i vašom najvažnijom dužnošću u Hrvatskom saboru smatram očuvanje demokracije, demokratskih vrijednosti, tolerancije i uvažavanja različitih političkih opcija. U skladu s time svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi. S time da moram paziti da svi putnici i svi članovi posade ostvare svoje interese kako bi brod na kraju mandata došao do svojeg cilja, a to je bolji život građana Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj na sreću ne odlučuje pojedinac, i to je dobro. Hrvatska je predstavnička parlamentarna demokracija na djelu i imamo podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Da ne govorim o četvrtoj vlasti, a to su banke – financijska vlast.

Hrvatski sabor je najviše predstavničko tijelo, to je centralno demokratsko mjesto gdje se usklađuju interesi svih političkih opcija u ime građana, a u demokratskoj proceduri se donose odluke. Od vas kolegica i kolega zastupnika očekujem pomoć, očekujem toleranciju, usuglašavanje stavova, ne radi mene, nego radi našeg općeg i zajedničkog društvenog interesa i društvenog dobra.

Imam vjeru i povjerenje u demokraciju kao politički sustav, u vrijednosti demokracije. Zapravo mislim da prije svega moramo čuvati te vrijednosti, među kojima su ljudska prava i temeljne ljudske slobode, dvije najvažnije, a njihova sastavna komponenta je i antifašizam i antitotalitarizam.

Imam povjerenje i u vas, Hrvatski sabor, kao predstavničko tijelo hrvatskih građana. Uvjeren sam da na temelju vrijednosti socijaldemokracije možemo uspješno trasirati i tijek i tok hrvatskog povijesnog puta i zaštitu demokratskih vrijednosti te nacionalnih i državnih interesa.

Uvjeren sam također da nije moguće zamisliti život nijednog čovjeka ni društva bez ideala, pa čak iluzija i utopija. Svatko to mora imati. Zbog toga vjerujem u tolerantan život višestranačja. Vjerujem u život Hrvatskog sabora u toleranciji i razumijevanju političkih opcija. Te vrijednosti svatko od nas mora imati u vidu bez obzira zastupa li u Saboru vlastito stajalište, stajalište stranke, pojedinca jer uvijek predstavlja dio hrvatskog društva.

Moj prethodnik na čelu Sabora, nedavno preminuli kolega Boris Šprem, je zaista imao viziju na kojoj mu sada zahvaljujem i tvrdim da ću nastaviti tim putem.

Poštovane kolegice i kolege zastupnici,

pred nama su i novi izazovi predstavničke parlamentarne demokracije. Mi i kao društvo i kao država ulazimo u nove pravno-političke odnose s EU-om. Mi mislimo ozbiljno ostvarivati naše interese u zajedničkoj Europskoj uniji. Zato ovaj parlament mora naći rješenja kako da našoj Vladi ostavimo dovoljno slobode u institucijama EU-a, a istodobno ostvarimo parlamentarni nadzor, kontrolu nad odlukama u ime građana Hrvatske.

Na kraju, uvijek kada je osluškivao i slijedio bilo i glas naroda, Hrvatski sabor je tijekom svoje duge povijesti znao mudro i vizionarski odgovoriti na puno veće i teže političke izazove od onih koje mi danas imamo.

Uvjeren sam da i ovaj saziv Sabora ima dovoljno znanja, mudrosti i sposobnosti da iznađe najbolja rješenja kojima će osigurati nacionalne interese ovdje i u EU-u. Uvjeren sam također da nas buduće generacije neće osuđivati, nego će nam biti zahvalni, sjećati se da smo obavili dobar posao.

Poštovane kolegice i kolege, na kraju mi preostaje još samo reći hvala i tražiti vašu suradnju.

Hvala vam.

Author: Ured predsjednika Sabora