Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio izaslanstvo Zajedničkog odbora za poslove EU irskog parlamenta

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Zajedničkog odbora za poslove Europske unije Parlamenta Irske koje u posjetu Hrvatskoj predvodi predsjednik tog odbora Dominic Hannigan.

"Irska i Hrvatska dvije su prijateljske zemlje. To je prijateljstvo potvrđeno tijekom povijesti te posebno u pomoći Hrvatskoj u pristupanju Europskoj uniji", istaknuo je uvodno potpredsjednik Sabora Josip Leko koji je članovima irskog parlamentarnog izaslanstva zahvalio na brzoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Izrazio je očekivanje da će se dobri bilateralni odnosi i irska podrška Hrvatskoj u procesu pristupanja EU nastaviti, prije svega podrška na području korištenja europskih fondova i osposobljavanja javne i državne uprave radi dosezanja europskih standarda.

Predsjednik Zajedničkog odbora za poslove Europske unije irskog parlamenta Dominic Hannigan kazao je kako je Irska postavši članicom Europske unije stekla pozitivna iskustva, misleći pritom ponajprije na gospodarski rast i društveni razvoj. "Jako mi je drago da mogu pomoći Hrvatskoj u pristupanju EU", rekao je predsjednik odbora Hannigan. On smatra važnim uspostaviti dobre odnose s drugim zemljama članicama i međusobno povezivanje malih država poput Irske i Hrvatske kako bi mogle bolje promicati zajedničke teme u Bruxellesu.

Članovi irskog parlamentarnog izaslanstva prenijeli su potpredsjedniku Sabora Leki vlastita iskustva o parlamentarnom nadzoru te odnosu parlamenta i vlade u okviru EU, a potpredsjednik se suglasio da je pritom važno, radi bolje kvalitete posla, što više uključiti resorne odbore. Na sastanku se razgovaralo i o potrebi jačanja gospodarske suradnje, za čime postoji snažan obostrani interes. Tome bi, kako je zaključeno, znatno pripomoglo kada bi Irska u Hrvatskoj otvorila svoje veleposlanstvo.

Potpredsjednik Sabora kazao je kako je hrvatski strateški interes da i zemlje regije što prije uđu u Europsku uniju jer bi članstvo u EU harmoniziralo cijeli prostor. "Hrvatska je politika tu jasna: učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo dovršili taj proces. Ekonomska je suradnja u regiji važna i zbog povijesti, bivše zajedničke države, ali i zato što bi dugotrajna schengenska granica predstavljala otežavajuću okolnost", naglasio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Author: Ured predsjednika Sabora