Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio finskoga veleposlanika Juhu Ottmana

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj Juhu Ottmana koji je izrazio očekivanje da bi proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji mogao biti okončan do kraja ove godine.

Potpredsjednik Sabora Leko zahvalio je veleposlaniku na pomoći Finske u pretpristupnim pregovorima te ujedno izrazio želju za nastavkom suradnje radi ispunjavanja svih hrvatskih obveza na putu prema EU.

Finska Hrvatsku smatra pričom o uspjehu, najprije u pogledu članstva u NATO-u, a sada i u pogledu članstva u EU, istaknuo je veleposlanik Ottman dodajući kako je Hrvatska pozitivan primjer ostatku regije i zemljama koje imaju europske aspiracije. Kazao je kako bi ratifikacija Ugovora o pristupanju u finskom parlamentu mogla započeti najesen te da bi tako procedura bila zaključena do kraja godine. Izrazio je razumijevanje za sporiji tijek reformi u pravosuđu kazavši kako one traju godinama, ali je važno da one ne prestanu nakon ulaska u EU.

Potpredsjednik Leko izrazio je uvjerenje da je pripremljen dobar pravni i organizacijski okvir radi ostvarenja autonomije u pravosuđu. Broj predmeta na sudovima smanjuje se, ali nedovoljnom brzinom. Razlog je tomu još uvijek veliki priljev predmeta, rekao je i dodao kako će se taj problem morati rješavati na drugi način, a ne tako da svi sporovi završavaju na sudovima. S finskim je veleposlanikom razgovarao i o mogućnosti suradnje parlamenata upravo radi što bolje pripreme Hrvatskog sabora za njegovu ulogu u okviru hrvatskog članstva u EU.

Author: Ured predsjednika Sabora