Potpredsjednik Sabora Josip Leko primio u nastupni posjet belgijsku veleposlanicu Nancy Rossignol

Zagreb – Nastupni posjet veleposlanice Kraljevine Belgije Nancy Rossignol potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko iskoristio je kako bi zahvalio na belgijskoj potpori hrvatskim pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji.

Leko je izrazio zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Belgije, odnosima bez otvorenih pitanja, što se odrazilo i na činjenicu da se Belgija tijekom pristupnog procesa zalagala za vrednovanje individualnih postignuća zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.

Proces ratifikacije ide dobrom dinamikom, pa je Pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom dosad ratificiralo 12 zemalja, rekao je Leko. Dodao je da će Hrvatska uložiti sve potrebne napore kako bi ispunila uvjete za dovršetak ratifikacijskog procesa u preostalim zemljama članicama Europske unije. Uvjereni smo da je naš ambiciozni plan ostvariv do predviđenog roka, 1. srpnja 2013. godine. S obzirom na složenost postupka ratifikacije u Kraljevini Belgiji pozdravili bismo što skoriji početak postupka ratifikacije u toj zemlji. Stoga predlažemo nastavak intenzivnije parlamentarne suradnje kako bi Hrvatska stekla potrebno iskustvo jedne stare demokracije poput belgijske, istaknuo je Leko.

Radi daljnje parlamentarne razmjene potpredsjednik Leko podsjetio je na otvoreni poziv upućen predsjedniku belgijskog Federalnog parlamenta te je izrazio želju da se posjet ostvari prije same ratifikacije. Hrvatska bi tako imala dovoljno vremena da obrazloži sve aspekte svog pristupanja Europskoj uniji, a to bi ujedno bila dobra prilika za dogovor sveobuhvatne suradnje parlamentarnih radnih tijela. Rossignol je poduprla ideju parlamentarne suradnje na svim razinama te istaknula kako Belgija Hrvatsku promatra u pozitivnim konotacijama. Izrazila je nadu da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Belgiji proteći bez poteškoća.

Author: Ured predsjednika Sabora