Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio predsjednika vlade Republike Bugarske Sergeja Staniševa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika Vlade Republike Bugarske Sergeja Staniševa u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. 

U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa koji su tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja. Predsjednik Hrvatskog sabora posebno je istaknuo intenzivnu parlamentarnu suradnju Hrvatske i Bugarske kako na razini predsjednika oba parlamenta, tako i na razini parlamentarnih odbora. U žarištu razgovora predsjednika Šeksa i Pirinskog su Europska unija, NATO, suradnja u regiji i gospodarska razmjena dviju zemalja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je izrazio zadovoljstvo što će s predsjednikom Narodnog sobranja Georgijem Pirinskim ponovno imati priliku razgovarati u sklopu Konferencije predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a koja će se u sklopu hrvatskog predsjedanja SEECP-om održati u Zagrebu od 15. do 17. travnja 2007. godine. SEECP, kojim će Bugarska predsjedati nakon Hrvatske, je ocijenio dobrim okvirom za razvijanje suradnje sa zemljama u regiji.

Bugarski se premijer Stanišev suglasio s tom ocjenom izrazivši uvjerenje kako Hrvatska i Bugarska snose znatnu odgovornost za stabilnost u regiji kao i da bi nova destabilizacija područja jugoistočne Europe nanijela veliku štetu cijeloj regiji, ali i Europskoj uniji. Potvrdio je spremnost Bugarske da nastavi podržavati što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO kao i da s Hrvatskom podijeli svoja iskustva na tom planu rekavši kako Hrvatska uvijek može računati na prijateljsku pomoć Bugarske.
 

Author: Ured predsjednika Sabora