Odnosi Hrvatske i Mađarske primjer su dobrosusjedskih odnosa

Budimpešta - Bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske tradicionalno su vrlo dobri i plodonosni te su primjer dobrosusjedskih odnosa, izjavili su u ponedjeljak u Budimpešti predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem i njegov mađarski domaćin Laszlo Köver.

"Ovo je bila prilika da potvrdimo izvanredno dobre i prijateljske odnose između dviju zemalja i dvaju naroda, da ustvrdimo da smo i drugima dobar primjer dobrosusjedskih odnosa”, rekao je nakon sastanka s predsjednikom mađarske Nacionalne skupštine Köverom predsjednik Hrvatskoga sabora Šprem koji je u službenom posjetu Mađarskoj. "Dobri odnosi se nastavljaju. I dalje smo za stratešku suradnju dviju zemalja", istaknuo je Köver. Šprem i Köver potvrdili su da postoji obostran interes za daljnje njegovanje strateških partnerskih odnosa kako na području energetike tako i na drugim područjima. Naglasili su da je ključno pitanje energetska sigurnost.

Predsjednik Sabora rekao je da su tijekom razgovora istaknuli međuparlamentarne odnose te da su oni dobri i na razini prekogranične suradnje i projekata. Šprem je zahvalio svom mađarskom kolegi na potpori koju je Mađarska pružala Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije te na brzoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji. Izvijestio je Kövera o tijeku procesa ratifikacije i nastavku provođenja reformi u Hrvatskoj. Govoreći o stanju u regiji, Šprem i Köver podržali su euroatlantsku perspektivu za sve zemlje regije koje to žele. Također je bilo riječi o nacionalnim manjinama. Predsjednik Sabora sastat će se i s mađarskim premijerom te s ministrom vanjskih poslova. (Hina/iRedakcija)

Author: Hina/iRedakcija