Predsjednik Sabora Josip Leko primio japanskog ministra pravosuđa Sadakazua Tanigakija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je ministra pravosuđa Japana Sadakazua Tanigakija, koji je ujedno i predsjednik međuparlamentarne japansko-hrvatske skupine prijateljstva.

Leko je ocijenio da posjet japanskog ministra pravosuđa ponovno potvrđuje dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Japana, i na bilateralnom i na multilateralnom planu. Istaknuo je da unatoč udaljenosti dvije zemlje dijele iste vrijednosti te izrazio nadu da će, uz sve veći broj turista iz Japana, uskoro porasti i investicije iz te azijske zemlje. Osim jačanja suradnje u gospodarstvu treba nastaviti suradnju i u obrazovanju, turizmu i kulturnoj razmjeni kako bi se građani dviju zemalja bolje upoznali, zaključio je.

Japanski ministar pravosuđa Sadakazu Tanigaki izrazio je zadovoljstvo odličnim političkim odnosima te podržao želju za jačanjem gospodarskih odnosa istaknuvši konkretan interes pojedinih japanskih tvrtki za ulaganja u RH, posebice u energetiku. Čestitavši na ulasku u Europsku uniju, istaknuo je da za japanske investitore to znači i potvrdu pravne sigurnosti ulaganja što će vjerojatno pospješiti njihov interes. Zahvalio je na pomoći koju je Hrvatska pružila Japanu nakon razornog potresa i cunamija te rekao da Japan želi uzvratiti pomoć i prijateljsku potporu pomažući dijelovima Hrvatske pogođenim poplavama.

Leko i Tanigaki izrazili su zadovoljstvo i nedavnim posjetom skupine zastupnika Donjeg doma japanskog parlamenta i potvrdili obostranu želju za daljnjim jačanjem međuparlamentarnih odnosa.
 

Author: Ured predsjednika Sabora