Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio talijansku veleposlanicu Emanuelu d'Alessandro

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanicu Talijanske Republike Emanuelu D'Alessandro kojoj je izrazio zadovoljstvo što je na poziv predsjednika talijanskog Senata Renata Schifanija imao priliku prisustvovati ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u gornjem domu talijanskog parlamenta.

Predsjednik Sabora kazao je kako je to ujedno bila dobra prilika za bilateralne susrete s predsjednicima obaju domova talijanskog parlamenta Renatom Schifanijem i Gianfrancom Finijem s kojima je korisno i sadržajno razgovarao. Zahvalio je na ukupnom doprinosu Italije u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ocijenivši talijansku podršku „značajnom i potrebnom“. Izrazio je zadovoljstvo bilateralnim političkim odnosima i gospodarskom suradnjom. „Znamo da je Italija jedan od najvećih investitora u Hrvatsku, no mi očekujemo daljnja ulaganja i to što više u proizvodni sektor, energetiku, promet, poljoprivredu, zdravstveni turizam te projekte zdrave prehrane“, kazao je predsjednik Sabora Boris Šprem.

Talijanska je veleposlanica kazala kako je ratifikacija hrvatskog Ugovora o pristupanju bila velik uspjeh za Hrvatsku, ali i za Italiju. Naglasila je kako je to bila jedna od najbrže obavljenih ratifikacija u talijanskom parlamentu i nastavila: „To je znak snažne i kontinuirane talijanske potpore pristupanju Hrvatske u Europsku uniju i, nadam se, pozitivan signal drugim zemljama da ubrzaju proces ratifikacije jer želimo Hrvatsku u Europskoj uniji u najkraćem roku.“ Izrazila je uvjerenje da će, usprkos recesiji, doći do povećanja talijanskih ulaganja u Hrvatskoj, naročito onih izravnih. Kazala je kako se uvjerila u dobru integriranost i organiziranost talijanske manjine u Hrvatskoj te je izrazila zadovoljstvo što njezini članovi doprinose hrvatskom političkom životu i gospodarstvu.

Author: Ured predsjednika Sabora