Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Zajedničkog odbora za europske poslove irskog parlamenta

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Zajedničkog odbora za europske poslove Parlamenta Irske, na čelu s njegovim predsjednikom Bernardom Durkanom.

Razgovaralo se o ukupnim bilateralnim odnosima, koji se razvijaju na obostrano zadovoljstvo, te o proširenju Europske unije i ratifikaciji Lisabonskog ugovora.

Predsjednik Sabora zahvalio je članovima irske delegacije na kontinuiranoj podršci i pomoći koju Irska pruža Hrvatskoj, naročito u pogledu članstva u Europskoj uniji. O snažnoj suradnji svjedoče brojni kontakti na svim državnim razinama, ali i između gospodarstvenika obje države. U vezi s time predsjednik Sabora podržao je nastavak vrlo dobre parlamentarne suradnje, te u okviru toga ostvarenje posjeta predsjednika Zastupničkog doma irskog parlamenta Johna O'Donoghuea još tijekom ove godine.

Predsjednik izaslanstva Zajedničkog odbora za europske poslove Parlamenta Irske Bernard Durkan potvrdio je da Irska i dalje podržava proširenje Europske unije, te je izrazio uvjerenje da će Lisabonski sporazum proći na ponovljenom referendumu, koji bi se u Irskoj trebao održati u drugoj polovici ove godine. Kazao je kako su političari svjesni da moraju preuzeti svoju odgovornost u tome, te su sve političke stranke spremne voditi snažnu kampanju koja bi pridonijela pozitivnom ishodu referenduma. Vlada i uvjerenje da su na rezultat referenduma prvi utjecali domaći politički problemi, recesija, ali i činjenica da se ljudi ne identificiraju s europskim institucijama zbog manjka demokratske komunikacije. 

Predsjednik odbora Durkan podržao je nastavak pregovora Hrvatske za ulazak u EU, istaknuvši kako male zemlje imaju svoju ulogu u Europskoj uniji, pogotovo što ona štiti njihova prava. Rekao je kako je važno da male države budu na mjestima gdje se vode važne rasprave, a ne izvan njih, te je posebno naglasio značaj konkurentnosti i obrazovanja u današnjem globalnom svijetu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora