Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks otvorio izložbu "Pravo glasa - vjera u pravo. 100 godina demokracije u Finskoj"

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks otvorio je u Saboru izložbu "Pravo glasa - vjera u pravo. 100 godina demokracije u Finskoj". 

Izložbom se, uoči početka finskog predsjedanja Europskom unijom, obilježava uvođenje općeg i jednakog prava glasa na parlamentarnim izborima u Finskoj 1906. Na 14 panoa sa slikama u saborskoj Dvorani "Ivana Kukuljevića" prikazana je kronologija finske demokracije, finski politički sustav te suvremena Finska.

Otvarajući izložbu, Šeks je naglasio da je proširenje EU-a Finska stavila visoko među prioritetima svojeg predsjedanja. "I ovim simboličnim činom otvorenja izložbe u Hrvatskom saboru, Finska je izrazila snažnu potporu što skorijem ulasku Hrvatske u EU", rekao je Šeks.

Otvorenju izložbe nazočio je i predsjednik Velikog vijeća finskog parlamenta Jari Vilen, koji je naglasio kako će Finska poduprijeti proširenje EU-a bez ikakvih novih uvjeta. Istaknuo je da sve zemlje koje ispune kopenhaške uvjete moraju imati jednako pravo na pristup EU. "Budite uvjereni da će Finska iznad svega pomoći nastavku pregovora s Hrvatskom", rekao je Vilen, obećavši i da Finska za svog predsjedanja "neće zaboraviti na zapadni Balkan". Kazao je da su, po njegovu mišljenju, veliki izgledi da Hrvatska u EU uđe do 2009.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora