Leko razgovarao s emirom Katara šeikom Tamimom Al Thanijem i predsjednikom Šure Mohamedom Al Khulaifijem

Doha - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prvog dana službenoga posjeta Državi Katar sastao se s njezinim poglavarom emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem i s predsjednikom Savjetodavnog vijeća Šure Mohamedom Al Khulaifijem.

Na sastanku s emirom Al Thanijem Leko je izrazio želju da dvije države prodube suradnju, i gospodarsku i političku, osobito jačim kontaktima Hrvatskoga sabora i katarskog parlamenta Šure. 

Rekao je da je Hrvatska zainteresirana za katarska ulaganja, posebno u području energetike i turizma. - Iako smo članica Europske unije, ne zanemarujemo hrvatske interese i prijatelje izvan tog područja, rekao je Leko.

Katarski emir šeik Tamim Al Thani rekao je kako dvije države mogu produbiti suradnju u mnogo područja. Pozdravio je dolazak hrvatskih tvrtki u Katar ocijenivši kako građevinske tvrtke koje ondje već posluju imaju dobru reputaciju. Složio se s time da Katar pojača ulaganja u Hrvatsku te je zadužio katarsku veleposlanicu u Hrvatskoj da ispita mogućnosti za ulaganja i dogovori posjet gospodarskog izaslanstva Katara. 

Leko je predao pozivno pismo predsjednika Josipovića katarskome emiru da službeno posjeti Hrvatsku. Al Thani je istaknuo da je već dvaput bio u Hrvatskoj. - To je lijepa turistička zemlja. Jako volim Hrvatsku i rado ću ponovno doći, rekao je Al Thani.
 
Razgovarali su i o položaju Islamske zajednice u Hrvatskoj. Leko je istaknuo kako je Hrvatski sabor još 1916. godine službeno priznao islam kao ravnopravnu religiju ocijenivši da su muslimani dobro integrirani u hrvatsko društvo. Al Thani smatra kako model suživota religija u Hrvatskoj može biti primjer za cijeli svijet.

Kada je riječ o situaciji na Bliskom istoku, Leko je rekao da je Hrvatska zabrinuta zbog stanja u Siriji i Iraku. Al Thani je situaciju ocijenio vrlo teškom i dodao kako se provodi nasilje nad narodima. - Narodi bi morali imati pravo ostvariti svoja prava. Katar je za političko rješenje i provedbu reformi jer su reforme bolje od revolucija, rekao je Al Thani. Izrazio je zabrinutost zbog politike Izraela prema Palestini i ponovio kako se Katar zauzima za rješenje o dvjema odvojenim državama.

Predsjednik Šure Mohamed bin Mubarak Al-Khulaifi ocijenio je povijesnim posjet predsjednika Hrvatskoga sabora. Rekao je kako je Šura savjetodavno tijelo koje razmatra zakone katarske vlade te o njima daje mišljenje emiru. Građani na izborima biraju 30 od 45 članova Šure, a 15 ih imenuje emir. Al Khulaifi je izrazio nadu da će ovaj posjet motivirati hrvatske građevinske tvrtke da se dodatno angažiraju u izgradnji Katara, pogotovo u infrastrukturi.

Leko je istaknuo važnost parlamentarne diplomacije te predložio uspostavu međuparlamentarnih skupina prijateljstva Hrvatske i Katara. Rekao je kako je Hrvatska vrlo dobro područje za ulaganja zbog povoljnoga geografskog položaja, osobito zbog dobre povezanosti jadranskih luka sa srednjom i istočnom Europom. Leko je pozvao predsjednika Šure u uzvratni posjet Hrvatskome saboru. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora