Predsjednik Sabora Bebić u Švedskoj o približavanju Hrvatske EU

Stockholm - Hrvatsko približavanje Europskoj uniji i švedska pomoć u pregovorima, kako bi oni mogli završiti prema planu 2009. kada Švedska predsjeda EU, bile su glavne teme razgovora predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića s predsjednicom švedskog Parlamentarnog odbora za EU poslove Annom Kinberg Batra, kojim je u utorak počeo službeni posjet Švedskoj. 

"Tema prvih razgovora bila je približavanje Hrvatske EU i što se treba učiniti kako bi se stvar završila po našim očekivanjima, i njihovim najavama, upravo u vrijeme švedskog predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici 2009.", rekao je Bebić u Stockholmu u izjavi za Hinu nakon razgovora. Luka Bebić prvi je predsjednik Sabora u službenom posjetu Švedskoj, koja je sve do 2005., odnosno početka hrvatskih pregovora s EU, imala relativno suzdržano stajalište prema Hrvatskoj. Danas se trend odnosa ocjenjuje uzlaznim, a odnosi vrlo dobrima i prijateljskima. Obje strane imaju interes za suradnjom, Švedska kao predvodnica u svojoj regiji, a Hrvatska kao lider u jugoistočnoj Europi, rekao je Bebić. "Švedska nudi pomoć u procesu pregovora tamo gdje ima iskustva iz svojih pregovora", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora. Švedska je članica Europske unije od 1995. godine.

Predsjednik Sabora rekao je također da je švedska strana bila "zainteresirana i za pitanje ekološke pozicije Jadrana", te ju je zanimalo zbog čega je problem zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) bio razlog za usporavanje pregovora. Švedska "ne misli da pitanje ZERP-a treba uzdizati na razinu općih problema prema Europskoj uniji", te smatra da bilateralni problemi ne bi trebali opterećivati proces približavanja EU, rekao je Bebić. Dodao je da je švedskoj strani objasnio važnost trajne zaštite Jadrana. "Mi želimo stabilizirati Jadran u biološkom i svakom drugom pogledu", rekao je Bebić. 

Teme razgovora bile su i stanje u jugoistočnoj Europi, gdje Švedska na Hrvatsku gleda kao na lidera, budući da je ona najdalje odmakla u pregovorima s EU, a ovoga tjedna na summitu NATO-a u Bukureštu očekuje i pozivnicu u Sjevernoatlantski savez. Razgovaralo se i o gospodarskim pitanjima, dodao je Bebić, istaknuvši da je Švedska prvi skandinavski ulagač u RH, te da je upravo u srijedu otvorena redovita zrakoplovna linija Zagreb - Stockholm. Kao gospodarsko pitanje koje se ne razvija prema očekivanjima, Bebić je naveo dinamiku dozvola Tele2. "Umjesto da poboljšamo tu dinamiku, mi smo je usporili, gdje mislim da švedska strana nije baš sasvim zadovoljna", naglasio je predsjednik Sabora, izrazivši istodobno nadu u rješavanje i toga pitanja.

Bebić bi se tijekom poslijepodneva trebao sastati sa švedskim domaćinom, predsjednikom Parlamenta Perom Westerbergom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove i predsjednikom Parlamentarne skupštine OESS-a Göranom Lennmarkerom, a zatim bi ga u kraljevskoj palači trebao primiti i kralj Carl XVI. Gustaf. (Hina)

Author: Internet redakcija/Hina