Predsjednik Sabora razgovarao s talijanskim i finskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Talijanske Republike u RH Alessandra Grafinija i veleposlanika Republike Finske u RH Ilpu Manninena. 

U razgovoru s veleposlanikom Talijanske Republike u RH, predsjednik Šeks je ocijenio kako Hrvatska i Italija imaju vrlo dobre bilateralne odnose, te je istaknuo kako obje zemlje pridaju veliku važnost daljnjem produbljivanju međusobne suradnje. U tom kontekstu, izrazio je nadu da će nedavno održani susret talijanskog i hrvatskog premijera u Brdu kod Kranja pridonijeti skoroj ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u talijanskom Zastupničkom domu. Predsjednik Šeks je izvijestio veleposlanika da će u Hrvatskom saboru ubrzo biti osnovana skupina talijansko-hrvatskog prijateljstva, te je korisnom ocijenio i uspostavljanje intenzivnije suradnje parlamentarnih odbora. Predsjedniku Zastupničkog doma Talijanske Republike upućen je poziv da posjeti Hrvatski sabor, što bi prema ocjeni predsjednika Šeksa bio još jedan korak u boljoj suradnji parlamenata i dviju država. 

Veleposlanik Grafini je izrazio zadovoljstvo nedavnim razgovorima vođenima između premijera Berlusconija i premijera Sanadera, što smatra pozitivnim znakom u daljnjem snaženju međusobnih odnosa dviju zemalja. Veleposlanik je pozdravio skoro osnivanje skupine talijansko-hrvatskog prijateljstva u Hrvatskom saboru. U okviru razgovora naglašena je potreba za intenzivnijom i učinkovitijom suradnjom dviju zemalja u korištenju prirodnih resursa Jadranskog mora, kao i suzbijanju ilegalnih migracija i krijumčarenja droge.

U susretu s veleposlanikom Republike Finske u RH, predsjednik  Šeks je zahvalio Finskoj na dosadašnjoj velikoj potpori Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji. Budući da Hrvatski sabor ima iznimno važnu ulogu u kontekstu europske integracije, posebno u smislu harmonizacije domaćeg zakonodavstva s europskim, predsjednik Šeks je izvijestio veleposlanika da svi zakoni koji se moraju uskladiti idu u ubrzanu parlamentarnu proceduru, o čemu postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka. Veleposlanik Manninen je iznio prijedloge za intenziviranje suradnje dvaju parlamenata, posebno na razini parlamentarnih odbora. Kako je istaknuo, u finskom parlamentu postoji poseban odbor koji se bavi europskim pitanjima i priprema stajališta Vlade, te u tom kontekstu postoji mogućnost razmjene iskustva s hrvatskim kolegama. U kontekstu intenziviranja parlamentarne suradnje, veleposlanik Manninen je izrazio nadu da će predsjednik Šeks, na čelu izaslanstva Hrvatskog sabora, još ove godine službeno posjetiti Republiku Finsku.   

 
 

Author: Ured predsjednika Sabora