Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Rumunjske Traiana Basescua

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Rumunjske, koji u Hrvatskoj boravi u službenom posjetu. Dvojica su dužnosnika razgovarali o ukupnim bilateralnim odnosima koji su dobri i prijateljski, te o proširenju Europske unije i NATO-a.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić zahvalio je Rumunjskoj na podršci ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO, te ga je izvijestio o dinamici prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskoj pravnoj stečevini, kao i hrvatskim stavovima u vezi sa slovenskom blokadom hrvatskih pretpristupnih pregovora. 

Rumunjski je predsjednik čestitao Hrvatskoj na ulasku u NATO nazvavši to "ekstremno važnim korakom" jer NATO jamči mir. Izrazio je želju da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju kao i osobno uvjerenje da se bilateralni spor oko hrvatsko-slovenske granice treba riješiti na temelju međunarodnog prava. Istaknuo je kako u Europskoj uniji parlamenti imaju važnu ulogu jer tijesne veze s parlamentima država članica EU mogu olakšati ulazak države kandidatkinje podržavši time suradnju parlamenata.

Author: Ured predsjednika Sabora