Predsjednik Sabora primio glavnog tajnika NATO-a

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera u okviru njegovog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Šeks čestitao je NATO-u na pristupanju sedam novih članica, te izrazio nadu da će i Hrvatska uskoro postati punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza. U tom kontekstu, istaknuo je kako je članstvo u EU i NATO-u prioritet hrvatske Vlade, a veliko ohrabrenje u procesu približavanja Hrvatske tim integracijama predstavlja pozitivno mišljenje Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo. U tom procesu, naglasio je predsjednik Šeks, veliku ulogu ima i Hrvatski sabor, u kojem postoji dobra volja i odlučnost da se nastavi harmonizacija domaćeg zakonodavstva sa standardima NATO-a, posebno u područjima gdje je potrebno nastaviti sa započetim aktivnostima, kao što su povratak izbjeglica, pravosudna reforma, suradnja s Međunarodnim sudom u Haagu te obrambena reforma. Svjesni svoje odgovornosti u donošenju odgovarajućih zakonskih rješenja, zastupnici Hrvatskoga sabora uspostavili su intenzivnu suradnju s Parlamentarnom skupštinom NATO-a, a ta će se suradnja nastaviti i u nadolazećem razdoblju, kada se početkom ovoga ljeta očekuje dolazak predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a Douga Bereutera. 

Glavni tajnik NATO-a izrazio je zadovoljstvo svojim prvim posjetom Hrvatskom saboru, kao i mogućnošću da se obrati Saboru kao vrhovnom zakonodavnom tijelu u državi. Čestitavši Hrvatskoj na ostvarenom velikom napretku u približavanju NATO-u, pohvalio je iskazanu spremnost i sposobnost hrvatske Vlade i Sabora da ispune sve potrebne uvjete u procesu euroatlantske integracije. U vezi s predstojećim summitom šefova država i vlada NATO-a u Istanbulu, glavni tajnik Scheffer izrazio je uvjerenje kako će NATO potvrditi svoju politiku otvorenih vrata za Hrvatsku i ostale zemlje sudionice Akcijskog plana za članstvo.
 

Author: Ured predsjednika Sabora