Predsjednik Sabora primio veleposlanika Ramsdena

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Johna Ramsdena.

Teme razgovora bile su daljnji razvoj bilateralnih odnosa Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine, unaprjeđenje parlamentarne suradnje te eurointegracijski proces. Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su dobrima, s tendencijom daljnjeg rasta u okviru zajedničkih nastojanja za intenziviranjem suradnje na svim područjima. U tom kontekstu, oba su sugovornika izrazila uvjerenje da će predstojeći službeni posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Velikoj Britaniji u lipnju ove godine biti iznimno važan za daljnje jačanje bilateralnih odnosa, budući da parlamentarni dijalog pruža iznimno dobar temelj za razmjenu mišljenja o aktualnoj bilateralnoj suradnji, ali i o stanju u ovom dijelu Europe. Predsjednik Šeks izrazio je zahvalnost zbog nastavka procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u britanskom parlamentu, pogotovo u svjetlu odlučivanja o kandidatskom statusu i datumu početka pregovora za Hrvatsku u lipnju ove godine.

Vezano uz proces europske integracije, veleposlanik Ramsden pozdravio je pozitivne rezultate hrvatske Vlade u ispunjavanju svih preuzetih međunarodnih obveza, rekavši kako se Ujedinjena Kraljevina zalaže za individualno vrednovanje dostignuća svake pojedinačne zemlje, jer takav pristup može poslužiti kao pozitivan primjer i ohrabrenje drugim zemljama u regiji. Ocijenjeno je kako je reforma pravosuđa jedan od važnih preduvjeta za uspješno ostvarivanje integracijskih ciljeva zbog pravne sigurnosti za poslovne ljude, ali i za sve ostale građane, te je veleposlanik Ramsden ponudio britansku pomoć i transfer iskustva u tom procesu. 

Author: Ured predsjednika Sabora