Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio predsjednika vlade Slovačke Republike Mikulaša Dzurindu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika Vlade Slovačke Republike Mikulaša Dzurindu u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Predsjednik Sabora je čestitao Slovačkoj na ostvarenom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u istaknuvši kako Hrvatska izuzetno cijeni pomoć koju joj Slovačka savjetom i prijenosom iskustava pruža u ispunjenju istovjetnih prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva. Predsjednik Šeks je obavijestio slovačkog predsjednika vlade da će Sabor tijekom danas započete sjednice raspraviti o velikom broju važnih zakona koje treba uskladiti sa zakonodavstvom Europske unije, te je ukazao na velike mogućnosti i značaj intenziviranja međuparlamentarne suradnje u vezi s procesima prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskome.

Predsjednik Vlade Slovačke Republike Mikulaš Dzurinda je izrazio otvorenu spremnost Slovačke da Hrvatskoj pomogne kako bi što prije ostvarila članstvo u EU i NATO-u. U tom je pogledu, istaknuo je, posebice važno izbjeći greške prilikom donošenja zakona, naročito kada u relativno kratkom roku treba prilagoditi i usvojiti njihov veliki broj, u čemu je Slovačka i uspjela. Uspjeh Hrvatske ima poseban značaj s obzirom na njezinu predvodničku ulogu u ovom dijelu regije, istaknuo je slovački premijer.

Izrazivši zadovoljstvo položajem slovačke manjine u Hrvatskoj te hrvatske u Slovačkoj predsjednik Sabora Šeks i predsjednik slovačke vlade Dzurinda istaknuli su važnost manjina kao mosta koji povezuje države, te su razmijenili iskustva u pogledu zakonodavnih rješenja kojima se u dvije zemlje manjinama garantiraju različiti stupnjevi zaštite njihovih prava.

Author: Ured predsjednika Sabora