Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio kineskog predsjednika Hua Jintaoa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Narodne Republike Kine Hua Jintaoa, koji u Hrvatskoj boravi u prvom službenom posjetu od proglašenja neovisnosti Hrvatske. 

Dvojica su dužnosnika razgovarali o ukupnim bilateralnim odnosima koji su tradicionalno dobri i prijateljski, te o proširenju suradnje, u prvom redu parlamentarne i gospodarske, za čime su obje strane izrazile snažan interes.

Kineski predsjednik Hu Jintao istaknuo je kako je predsjednik Sabora Luka Bebić od početka svog mandata prošle godine aktivno poticao intenziviranje kinesko-hrvatskog prijateljstva i unaprjeđenje suradnje između Hrvatske i Kine. Izrazio je podršku hrvatskom putu prema Europskoj uniji i rekao kako Kina pridaje veliki značaj odnosima s Hrvatskom. "Zakonodavna su tijela imala aktivnu ulogu u unapređenju bilateralnih odnosa", kazao je kineski predsjednik izrazivši nadu da će se suradnja Svekineskog narodnog kongresa i Hrvatskog sabora nastaviti i u okviru Interparlamentarne unije. Također je prenio pozdrave predsjednika Wua Banggua predsjedniku Sabora i rekao kako s velikim zadovoljstvom očekuju posjet najvišeg saborskog izaslanstva Kini u kolovozu ove godine.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić izrazio je osobito zadovoljstvo posjetom kineskog predsjednika Hrvatskoj, od kojeg obje strane očekuju da će pridonijeti produbljenju bilateralnih odnosa i jačanju suradnje, prije svega na području gospodarstva. Pohvalio je napredak koji je Kina postigla u zadnjih 60 godina od utemeljenja Narodne Republike Kine, koji je zadivio svijet svojom dinamikom i postignućima. Govoreći o mogućnostima suradnje u području gospodarstva, posebno je istaknuo područje gospodarstva i turizma, te je podržao stav kineskog predsjednika da je za prevladavanje sadašnje globalne ekonomske i financijske krize potreban zajednički angažman svih država svijeta.

Author: Ured predsjednika Sabora