Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Sobranja Republike Makedonije Trajka Veljanoskog

Zagreb - Hrvatska priznaje Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom i nada se brzom rješenju spora oko imena između Makedonije i Grčke, izjavio je u Zagrebu predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. 

Bebić se sastao s predsjednikom makedonskog Sobranja Trajkom Veljanoskim s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i euroatlanskim integracijama, uključujući i makedonsko-grčki spor oko imena bivše jugoslavenske republike.

"Hrvatska je priznala Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom. Podupiremo napore Makedonije i Grčke da prevladaju taj problem koji je kočio Makedoniju u euroatlanskim procesima", rekao je Bebić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Veljanoskim. Dodao je da spor oko imena ne utječe na operativnu suradnju Makedonije i Grčke koja je vrlo razvijena i dinamična. 

Veljanoski smatra da je riječ o "iracionalanom sporu" koji ne bi trebao blokirati put Makedonije prema EU-u i NATO-u. "To je iracionalan spor. Grčka je imala izbore i novu vladu i nadamo se nastavku intenzivnih pregovora", rekao je Veljanoski. On očekuje da, neovisno o tome hoće li spor biti rješen ili ne, to neće utjecati na početak pregovora između Skopja i Bruxellesa. "Nadam se da će to biti do kraja godine", dodao je.

Bebić i Veljanoski razgovarali su o tome na koji način Hrvatska, koja je u travnju postala punopravna članica NATO-a i u poodmaklim je pregovorima s EU-om, može svojim iskustvom pomoći Makedoniji u euroatlanskim integracijama. Oba sugovornika suglasila su se da bilateralni sporovi mogu usporiti, ali ne mogu zaustaviti proces integracije jugoistoka Europe, jer je on važan za cijelu Europu.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora