Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na proslavi 20. obljetnice prvih slobodnih izbora u poslijeratnoj Poljskoj

Varšava - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić je u Varšavi, na proslavi dvadesete obljetnice prvih poslijeratnih slobodnih izbora u Poljskoj, naglasio važnost događaja koji su se u toj zemlji odigrali osamdesetih godina, ne samo za Poljsku, nego i za čitavu Europu i svijet. 

"Današnja svečanost priziva u sjećanje burne i presudne događaje novije europske povijesti koji su snažno izmijenili političku kartu Europe, a čija se premijera odigrala upravo u Poljskoj, osnivanjem sindikata Solidarnost 1980. godine", rekao je Bebić u govoru pred predsjednicima europskih parlamenata koji su se okupili na proslavi kako bi se sjetili tih trenutaka, kako ih je nazvao predsjednik Sabora, "ponosa i slave", ali i trenutaka "velike opasnosti i neizvjesnosti".

"Poljski su radnici na čelu s Lechom Walesom, a pod duhovnim pokroviteljstvom tadašnjeg pape Poljaka Ivana Pavla II. pokrenuli proces koji je značajno i nepovratno utjecao na odnose u cijelom svijetu: zbačen je jaram komunizma na području cijele Europe, ispravljene su brojne nepravde, širom su otvorena vrata slobodi, demokraciji i vladavini prava", rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Bivši krakovski biskup, Poljak Karol Wojtila, izabran je 1978. za novog poglavara Katoličke crkve kao Ivan Pavao II., a već je godinu nakon toga posjetio svoju domovinu Poljsku, utjecavši na jačanje proturežimskih osjećaja među poljskim građanima, pozivajući na obnovu tradicionalnih vrijednosti i na poštivanje radničkih prava. Tako se u godini nakon toga rodio radnički sindikat Solidarnost, koji je prerastao u masovni socijalni pokret te je nakon godina zabrana njegovog djelovanja i zatvaranja njegovih čelnika, na izborima prije dvadeset godina odnio pobjedu.

Posljedice te poljske pobune bile su višestruko pozitivne za obje Europe, i zapadnu i istočnu: politička i gospodarska podjela postupno je nestajala, reforme su smanjivale postojeće razlike među europskim državama, ekonomski rast i napredak proteklih su godina donosili stabilnost cijelom kontinentu. Europski su narodi pokazali visoki stupanj zrelosti kada su slobodu iskoristili kako bi učvrstili zajedničke vrijednosti i dalje nastavili graditi na njima, rekao je Bebić.

"Takvoj se Europi želi priključiti i Hrvatska, dajući svoj vlastiti doprinos izgradnji zajedničke budućnosti u ujedinjenoj Europi. Zamor u širenju Europske unije ne smije biti izlika da se zaborave oni koji su zasad izvan njezinih granica", istaknuo je Bebić.

Čestitavši Poljskoj, koja je danas članica i EU-a i NATO-a, što je na miran način stekla slobodu, Bebić je rekao da je to "bio svijetao primjer i za Hrvatsku koja je početkom 1990. godine 20. stoljeća također održala slobodne izbore", ali je slobodu morala obraniti uz velike ljudske i materijalne žrtve.

"Danas je Hrvatska ponosan i vrijedan član NATO-a, a uvjereni smo uskoro i Europske unije", zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina