Predsjednik Sabora primio katarskog ministra vakufa i vjerskih pitanja Ahmada Abdullu Al-Marrija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je ministra vakufa i vjerskih pitanja Države Katar Ahmada Abdullu Al-Marrija u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Katarski je ministar došao u Hrvatsku povodom polaganja kamena temeljca Islamskog centra u Rijeci, čemu će kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora prisustvovati zastupnik Šemso Tanković.

U razgovoru predsjednika Sabora s katarskim ministrom izraženo je obostrano zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa, te je istaknuta uzajamna želja da se oni još više unaprijede. 

Predsjednik Sabora Luka Bebić katarskom je izaslanstvu rekao da je Hrvatski sabor 27. travnja 1916. godine izglasao zakon o priznanju islama kao službene vjere, te da je islamska zajednica u Hrvatskoj aktivni i konstruktivni čimbenik društvenog života, ali i poveznica Hrvatske s islamskim svijetom. Najavio je izmjene hrvatskog Ustava do kraja ove godine, u okviru kojih će Bošnjaci biti stavljeni u preambulu kao autohtona manjina na području Republike Hrvatske.

Katarski je ministar izrazio zadovoljstvo što su muslimani u Hrvatskoj svoja prava stekli još prije gotovo stotinu godina istaknuvši kako "ovo može biti poruka i drugim europskim zemljama, gdje su muslimani u većem broju, ali nemaju tako zajamčena prava kao u Hrvatskoj". Kazao je kako je Katar spreman surađivati s Hrvatskom i na drugim područjima, posebno u gospodarstvu i obrazovanju. 

Zastupnik Šemso Tanković naglasio je kako je "hrvatsko manjinsko zakonodavstvo po mnogim obilježjima najnaprednije ne samo u Europi, nego i u cijelom svijetu". Vjerske, etničke i jezične manjine uživaju povjerenje hrvatske države, a brojni pripadnici islamske manjine su se uključili u obranu Hrvatske od agresije tijekom Domovinskog rata i dali svoje živote za nju, rekao je zastupnik Tanković zaključivši kako su povjerenje i poštivanje većinskog naroda i pripadnika muslimanske vjere u Hrvatskoj uzajamni.

Author: Ured predsjednika Sabora