Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Ustavnog suda Portugalske Republike

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Ustavnog suda Portugalske Republike, koje u posjetu Hrvatskoj predvodi njegov predsjednik Rui Manuel de Moura Ramos. 

Izaslanstvo portugalskog Ustavnog suda je u Hrvatsku stiglo na poziv predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske Jasne Omejec.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo suradnjom ustavnih sudova Hrvatske i Portugala. Predsjednik Hrvatskoga sabora Bebić je razmjenu iskustava ocijenio dragocjenom, naročito u ovoj fazi kada Hrvatska priprema izmjene zakona o Ustavnom sudu, o kojima je pobliže govorio potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks.

Potpredsjednik Sabora Šeks je izaslanstvu portugalskih ustavnih sudaca objasnio kako su pripremljene izmjene hrvatskog Ustava u prvom redu povezane s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji. U vezi s Ustavnim sudom naglasio je kako se u Hrvatskoj radi na određenim rješenjima, kojima bi se zajamčilo da Ustavni sud doista bude čuvar ustavnosti i zakonitosti te da bude oslobođen predmeta koji nisu u tijesnoj vezi s time. 

Govoreći o iskustvima portugalske ustavne prakse, predsjednik Ustavnog suda Portugalske Republike Rui Manuel de Moura Ramos je kazao kako i u Portugalu žele izbjeći pretrpanost Ustavnog suda predmetima te da je njihova vizija Ustavnog suda kao neovisnog, četvrtog organa vlasti vrlo slična hrvatskoj viziji.
 

Author: Ured predsjednika Sabora