Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić o Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana

Budimpešta - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u Budimpešti je izrazio zadovoljstvo IV. konferencijom predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana, koja se bavila temama integracijskih procesa tih zemalja u EU i suradnjom s NATO-om. 

"Ovi su sastanci, koji se svake dvije godine održavaju u Budimpešti, prilika da zemlje jugoistočne Europe na razini predsjednika parlamenata usklade načine dolaska do osnovnog cilja - da cijela regija jednoga dana bude u sastavu EU-a", rekao je Bebić u izjavi za hrvatske novinare nakon skupa u mađarskom glavnom gradu. 

"Hrvatska, koja je pred završetkom pregovaračkog procesa, želi ne samo deklarativno nego i djelatno pomoći svojim susjedima na putu prema EU, jer svoju politiku zasniva na tezi da bez stabilna i prosperitetna susjedstva ni sama ne može biti stabilna ni perspektivna", rekao je Bebić. Sve zemlje u regiji, po njegovim riječima, Hrvatskoj priznaju da je najviše odmaknula u euroatlantskim integracijama, a čak i one koje to "javno neće baš priznati, u dvostranim kontaktima očekuju da pokažemo širinu". Hrvatska se, istaknuo je, tako i ponaša, jer "mi nismo ti koji zaustavljaju gradnju autoceste 30 kilometara od Bajakova, već ona ide od slovenske do srbijanske granice, a tako isto idemo prema Crnoj Gori i Mađarskoj". 

"To je efektivno pokazivanje europskoga lica Hrvatske, jer se ne zatvara, već se otvara svojim susjedima", naglasio je Bebić. 

Predsjednik Sabora osvrnuo se i na bilateralni susret s novim predsjednikom mađarskoga parlamenta Belom Katonom, rekavši kako je, među ostalim, dogovoren nastavak tradicionalnih sastanaka predsjednika parlamenata svakih šest mjeseci u Hrvatskoj ili Mađarskoj. Dvojica predsjednika parlamenata razgovarali su i o prekograničnim projektima za koje bi Hrvatska i Mađarska mogle koristiti europske fondove, naglasio je Bebić, osobito o zajedničkoj zadaći ekološkog očuvanja područja Mure, Drave i Dunava, projektom prekograničnog Rezervata biosfere.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina