Predsjednik Sabora Luka Bebić primio veleposlanika SAD-a Jamesa B. Foleya

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Jamesa B. Foleya, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, članstvu u NATO-u, pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i ukupnom stanju u regiji.

Predsjednik Sabora zahvalio je američkom veleposlaniku na snažnoj podršci ulasku Hrvatske u NATO kao i njenom pristupanju Europskoj uniji. Veleposlanika Foleya izvijestio je kako je u zadnjih godinu i pol Hrvatski sabor u okviru rada na prilagodbi hrvatskog zakonodavstva pravnoj stečevini EU-a usvojio 170 zakona, dok ih je do kraja ove godine ostalo 10-15 koje treba usvojiti, čime bi proces prilagodbe hrvatskog zakonodavstva bio dovršen. Predsjednik Sabora Bebić rekao je da "Hrvatska želi suradnju sa svim svojim susjedima", te sa svima želi izgraditi dobre i prijateljske odnose. "Hrvatska podržava ulazak zemalja regije u NATO i EU i na tom putu im ne želimo postavljati bilo kakve prepreke na bilateralnoj razini", naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Američki veleposlanik James B. Foley rekao je da bilateralni odnosi "nisu nikada bili bolji", te je u tom kontekstu istaknuo komponentu savezništva i obveze čuvanja zajedničke sigurnosti NATO-saveznika. Posebno je zahvalio na podršci Hrvatskoga sabora misiji u Afganistanu. Rekao je kako SAD cijeni podršku koju je Hrvatski sabor pružio misiji u Afganistanu koju se smatra "teškim pothvatom", no naglasio je i da ne treba izgubiti iz vida da je prijetnja svjetskom miru i sigurnosti stigla upravo od tamo.

U vezi s pitanjem granice Hrvatske sa Slovenijom, zbog koje su bili blokirani hrvatski predpristupni pregovori, američki je veleposlanik izrazio očekivanje da će se sporazum temeljiti na kompromisu obje strane. Predsjednik Sabora rekao je kako je osnovni hrvatski stav da se sporazum o granici mora postići uz uvažavanje međunarodnog prava. 

U razgovoru dvojice dužnosnika bilo je riječi i o mogućnostima gospodarske suradnje između SAD i Hrvatske. Veleposlanik Foley izrazio je spremnost SAD-a da Hrvatskoj pruži podršku u provedbi reformi u sklopu predpristupnih pregovora s EU-om, posebice na području vladavine prava, transparentnosti, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te uklanjanja birokratskih prepreka koje nepovoljno utječu na poslovnu klimu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora