Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sudjelovao na XIII. Hrvatskom forumu

Zagreb - Na 13. Hrvatskom forumu, tradicionalnom skupu što se održava u organizaciji savjetodavne tvrtke "Intercon" za strateški razvoj društva, predstavnici državne i lokalne uprave, sveučilišni profesori, gospodarstvenici iz Hrvatske te Austrije i Njemačke okupili su se u Zagrebu oko teme unaprijeđenja ustrojstva i vođenja društva. 

Sudionici međunarodnog skupa odgovorit će na pitanje "Kakvu Hrvatsku u 21. stoljeću želimo u Europi i svijetu?", a nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Bebić je naglasio kako članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj nije samodostatan cilj već i motivirajući faktor za reforme koje se moraju proći kao i za ostvarivanje vlastitih razvojnih interesa. "Gospodarska, ali na neki način i društvena kriza tjera nas na korjenita promišljanja o daljnjem smjeru razvoja i načinima upravljanja društvom", kazao je Bebić i pritom naglasio važnost modernizacije javne uprave, kao sastavnog dijela dobre poduzetničke okoline i pretpostavke boljeg standarda građana. "U svim procesima pa tako i u reformi državne uprave Hrvatski sabor daje zakonodavni temelj, a time i osnovnu političku i društvenu potporu i poticaj", kazao je Bebić najavljujući da će do kraja ove godine biti usvojeni preostali potrebni zakoni kako bi se uskladili s EU pravnom stečevinom. O svim prijedlozima i idejama kako prevladati krizu i doći do održivoga uspjeha Bebić je predložio i okrugli stol u Saboru za "buduće korisnike" kako iz državne tako i iz lokalne uprave, kako bi se dobra iskustva iz inozemstva prilagodila hrvatskim uvjetima.

Direktor "Intercona" Josip Baotić je ocijenio da model sadašnjeg ustrojstva, upravljanja i vođenja države u Hrvatskoj nije održiv. Parafrazirajući znanstvenika i promišljatelja postneoliberalnog svijeta dr. Franza Josefa Radermachera da je dobra državna uprava prvi preduvjet za razvoj naprednog i bogatog društva, Baotić je ustvrdio kako su na tom području u Hrvatskoj nužne hitne i korjenite promjene.

Na skupu su upriličena dva plenuma: o ustrojstvu država u EU i tranzicijskim zemljama te ustrojstvu samouprave u EU i Hrvatskoj, dok će o temi "Kakvu Hrvatsku želimo?" govoriti urednik na HTV-u Branimir Bilić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti Dražen Vikić Topić i ostali. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina