Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio predsjednika Republike Latvije Valdisa Zatlersa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je predsjednika Republike Latvije Valdisa Zatlersa u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. S latvijskim predsjednikom predsjednik Sabora je razgovarao o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u te o ukupnoj političko-sigurnosnoj situaciji na području jugoistočne Europe.

Latvijski je predsjednik Zatlers rekao kako Latvija čvrsto podržava što brži ulazak Hrvatske u EU i NATO, kao i da Hrvatska treba postati punopravnom članicom Europske unije čim završi pretpristupne pregovore. Latvija zastupa stav da nikakvi prijepori u vezi s Lisabonskim sporazumom ne smiju usporiti ulazak Hrvatske u EU. 

Predsjednik Zatlers je potvrdio namjeru latvijskog parlamenta da u najkraćem roku ratificira Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u te je izrazio zadovoljstvo što će predsjednik Sabora Bebić imati priliku o svim važnim pitanjima za Hrvatsku, kao i ukupnim hrvatsko-latvijskim odnosima, razgovarati u sklopu bilateralnog posjeta Rigi već od 21. do 23. rujna ove godine.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić zahvalio je latvijskom predsjedniku na snažnoj podršci koju Latvija pruža Hrvatskoj još od osamostaljenja obiju država. Latvijskog je predsjednika upoznao s radom Nacionalnog odbora Hrvatskog sabora, kao i s nacionalnim programom usvajanja zakona u sklopu prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom za 2008. godinu.

Govoreći o situaciji na području jugoistočne Europe predsjednik Bebić je istaknuo kako Hrvatska snažno podržava ulazak svih država tog područja u Europsku uniju i NATO te se zauzima za individualni pristup s obzirom na to da pojedine države ove regije nisu jednako odmakle na tom putu. Izrazio je i spremnost Hrvatske da im pomogne u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u kako bi što prije došle do cilja. U vezi s time je pozdravio smjer kojim je krenula Srbija zadnjih mjeseci, a izrazio je i nadu da će Makedonija u što kraćem roku ostvariti članstvo u NATO-u s obzirom na to da je to put njezine stabilizacije.
 

Author: Ured predsjednika Sabora