Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uručio državne nagrade za znanost za 2007. godinu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i ministar znanosti Dragan Primorac uručili su jutros državne nagrade za znanost znanstvenicima koji su se u 2007. istaknuli svojim radom. Godišnje nagrade za znanost dobilo je 13 istaknutih znanstvenika, dvojica su nagrađena za popularizaciju znanosti, a nagrađeno je i šest znanstvenih novaka.

Nagradu za životno djelo dobili su Ivo Šlaus za prirodne znanosti, Vladimir Goldner za biomedicinske znanosti, Danilo Feretić za tehničke znanosti, Vladimir Marić za biotehničke znanosti, Vladimir Ibler za društvene znanosti te Marin Zaninović za humanističke znanosti.

Čestitajući laureatima, Bebić je naglasio da je Vlada znanost postavila kao apsolutni prioritet u razvoju hrvatskog društva, a da je i Europska komisija procijenila da se znanost i obrazovanje u Hrvatskoj razvijaju u skladu s europskom znanstvenoistraživačkom politikom. Ističući da izgradnja društva znanja ovisi o kvalitetnom ulaganju u znanost, Bebić je ocijenio da i današnji laureati dokazuju kako Hrvatska ima centre izvrsnosti koji su se sposobni nositi sa svijetom. "Državna nagrada za znanost najviše je priznanje za rad kojim ste dali izniman doprinos ugledu i svekolikom razvoju Republike Hrvatske", kazao je Bebić laureatima.

I ministar Primorac naglasio je da je znanost jedna od tema koje će Vlada otvoriti u razvoju društva te da je Hrvatska po znanosti lider u regiji. Naveo je podatak da je među radnim stanovništvom Hrvatske 16,7 posto visokoobrazovanih. "Nemamo se čega sramiti, to su podatci kakve ima jedna Italija ili Portugal", rekao je Primorac.

U ime nagrađenih Odboru za dodjelu državnih nagrada za znanost zahvalio je Ivo Šlaus.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina