Predsjednik Sabora Jandroković posjetio Daruvar, Grubišno Polje i Garešnicu u kojoj je otvorio novi start-up inkubator

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u utorak Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje.

Tijekom svog posjeta Garešnici, predsjednik Sabora otvorio je novi poduzetnički start-up inkubator koji je financiran sredstvima Europske unije, a ostvaren prekograničnom suradnjom Garešnice, Lipika i Orašja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Pripremio ga je Poduzetnički centar pod nazivom Invest in LOG, a putem njega uložit će se 731 tisuća eura u razvoj poduzetništva kroz projekte edukacije, izgradnje infrastrukture i umrežavanja.

-Hrvatski sabor podržava sve razvojne projekte, osobito one koji za cilj imaju osnaživanje modernog gospodarstva temeljenog na digitalnim tehnologijama. Poduzetnički inkubator pravi je primjer kako država i grad mogu pomagati mladim poduzetnicima i kako građani mogu osjetiti izravnu korist od članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Na primjeru Garešnice također je razvidna sinergija državne i lokalne vlasti te konkretni rezultati fiskalne decentralizacije koja je omogućila povećana sredstva u gradskom proračunu za razvojne projekte, istaknuo je Jandroković prilikom otvaranja poduzetničkog start-up inkubatora.

U Daruvaru je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Daruvara. Čestitajući Daruvarčanima Dan grada, Jandroković je naglasio kako je Daruvar grad s dugom i bogatom urbanom poviješću – još od vremena starih Rimljana preko grofova Janković koji su imali presudnu ulogu u razvoju toga grada te odredili njegov današnji oblik sa svim sadržajima društvenog i kulturnog života. - Osim bogate prošlosti koja je stavljena u funkciju razvoja kulturnog i lječilišnog turizma, niz turističkih i gospodarskih potencijala Daruvar s pravom čine najljepšim malim hrvatskim kontinentalnim gradom i turističkim središtem županije Bjelovarsko-bilogorske županije, kazao je Jandroković.

Pozdravio je tom prilikom i dvadesetogodišnju tradiciju održavanja međunarodne i vrlo posjećene manifestacije „Vinodar“ te inicijativu za obnovom rada Razvojnog centra, buduće Razvojne agencije Daruvar. -Uz pomoć europskih sredstava Razvojna agencija trebala bi realizirati niz investicijskih projekata i konkretno osvijestiti prilike koje donosi članstvo u Europskoj uniji, rekao je Jandroković istaknuvši k tome pozitivne trendove, osobito nakon fiskalne decentralizacije, koje su Daruvaru omogućile priljev sredstava uvećanih za dvadeset posto, a koji su uloženi u demografske, infrastrukturne i gospodarske projekte.

U Grubišnom Polju predsjednik Sabora posjetio je gradilište kogeneracijskog postrojenja na biomasu, koje se gradi u zoni malog i srednjeg poduzetništva. Riječ je o projektu vrijednom 34 milijuna eura, a postrojenje s pedesetak zaposlenih proizvodit će 5 MW električne energije koja će se isporučivati u elektroenergetski sustav HEP-a. 
–Ovakvi projekti bude optimizam. Trebamo što intenzivnije davati priliku poduzetnicima, posebno mladim i kreativnim ljudima koji će graditi ovu zemlju, kazao je Jandroković prilikom obilaska.

Posjet Grubišnom Polju završio je obilaskom Spomen sobe hrvatskim braniteljima gdje se predsjednik Sabora Jandroković upisao u Knjigu dojmova zahvalom svim braniteljima i obiteljima poginulih branitelja za njihov doprinos u Domovinskom ratu i žrtvu u obrani slobode i neovisnosti Hrvatske.

Author: Služba za medije