Petrov: Izvoznici su pokretači hrvatskoga gospodarstva

Zagreb – U Hrvatskome saboru u četvrtak je  održan sastanak  predsjednika Sabora Bože Petrova i predstavnika Liderovog Kluba izvoznika. Uz  predsjednika Sabora sastanku su bili nazočni i predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić i predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić.

Ovom prigodom predstavnici Kluba izvoznika upoznali su saborske dužnosnike s  najnovijim pokazateljima rasta izvoza, njegovoga utjecaja na rast BDP-a, općom ocjenom izvozne klime, ali i s problemima s kojima se izvoznici suočavaju, poput administrativnih barijera, nepovoljnih zakonskih rješenja i dr. 

Razgovaralo se također i o potrebi intenzivnijega dijaloga gospodarstvenika, poduzetnika i izvoznika s državnim institucijama u rješavanju njihovih problema. Tako je i jedna od glavnih teza ovoga susreta, kako je istaknuo glavni urednik časopisa Lider Miodrag Šajatović, uloga Hrvatskog sabora u postavljanju zakonodavnog okvira za veću konkurentnost hrvatskog izvoza. Šajatović je, među ostalim, naglasio kako su izvoznici u posljednje tri godine povećali izvoz za 3 milijarde eura, a u 2016. godini prihod od izvoza roba iznosio je  preko 12 milijardi eura. 

Predsjednik Sabora Božo Petrov izrazio je uvjerenje kako je  upravo izvoz najviše pomogao rastu hrvatskog BDP-a te čestitao članovima Liderova kluba na tome uspjehu.

– Jedino izvoznom orijentacijom možemo Hrvatskoj zajamčiti dugoročno održiv gospodarski rast, otpornost na moguće utjecaje recesije i osigurati povećanu kompetitivnost u segmentu novih znanja i tehnologija, rekao je Petrov. Također je naglasio važnost uklanjanja svih barijera koje stoje na putu razvoja izvoza i otežavaju poslovanje, poput prekomjerne regulative, neučinkovite i nefleksibilne državne administracije. 

– Kao država i kao parlament, moramo znati da naši izvoznici imaju posvuda konkurenciju, a najviše u zemljama koje svojemu gospodarstvu pružaju podršku i uslugu koja je mnogo bolja od one koju pruža hrvatska država, rekao je Petrov. 

-Svi mi koji smo dobili odgovornost i obvezu voditi ovu državu moramo generirati ispravne i hrabre politike za poticanje izvozno orijentiranog gospodarskoga razvoja i proširiti svijest o tome da ste upravo vi pokretači hrvatskoga gospodarstva. Postanimo svjesni da svako radno mjesto koje otvorite znači prazno mjesto u avionu za Dublin ili autobusu za München, poručio je predsjednik Sabora. 

Predstavnicima izvoznika obratili su se i nazočni predsjednici triju saborskih odbora koji su im predstavili djelokrug rada radnih tijela kojima su na čelu. Složili su se da se otvaranjem intenzivnijeg dijaloga saborskih odbora, kao i drugih državnih institucija s poduzetnicima mogu pronaći najbolja zakonska i sva druga rješenja koja će olakšati funkcioniranje gospodarstva i potaknuti njegov razvoj.

Author: Služba za medije