Predsjednik Sabora Jandroković na svečanom otvorenju 52. Vinkovačkih jeseni

Vinkovci - 52. Vinkovačke jeseni svečano su otvorene glazbeno-scenskom priredbom "Ex Slavonia" ("Iz Slavonije") na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića u nazočnosti brojnih posjetitelja i uzvanika, a manifestaciju je otvorenom proglasio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 

U svojemu obraćanju istaknuo je kako ga veseli što sudjeluje u jedinstvenom događaju u Hrvatskoj, koji je u ovih više od pedeset godina postojanja izrastao u jedinstven kulturni i turistički događaj. 

- Drago mi je da je ovaj tradicionalni hrvatski folklorni festival prepoznat te je postao jedna od najvažnijih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, rekao je predsjednik Sabora naglasivši kako Vinkovačke jeseni promiču ne samo autohtonost Slavonije, već i njezinu bogatu prošlost, tradiciju, vrijednosti i identitet te istaknuo kako na tu bogatu prošlost žitelji ovoga kraja - ali i svi zajedno - možemo biti ponosni. 

- Vinkovački kraj i cijela Slavonija nadaleko su poznati po svojoj otvorenosti, gostoljubivosti, plemenitosti i vedrini. I upravo Vinkovačke jeseni - koje obilježavaju godišnje doba koje Slavonce najviše nagradi za njihov mukotrpan rad na zemlji - slave taj slavonski duh i zajedništvo, rekao je Jandroković naglasivši kako je uvjeren da će budući naraštaji znati to cijeniti, iz toga učiti i dalje čuvati i njegovati baštinu svojih predaka, a time i svoj hrvatski identitet. 

Nazočnima se obratio i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni, Ivan Bosančić poručivši kako je uvjeren da su Vinkovačke jeseni kroz svojih više od pola stoljeća postojanja uspjele prikazati prošlost Slavonije u izvornom obliku. 

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se od 8. do 17. rujna, a manifestacija obuhvaća 60-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih, sportskih i zabavnih priredbi pod geslom "Ex Slavonia" koje je uzeto iz istoimene pjesme Vinkovčanina Vladimira Kovačića. Središnja priredba, svečani mimohod i revija konjskih zaprega održat će se u nedjelju, 17. rujna posljednjega dana manifestacije, kada će ulicama i trgovima Vinkovcima proći članovi gotovo 80 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koje njeguju izvorni hrvatski folklor.
 

Author: Ured predsjednika Sabora