Govor predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke na međunarodnom simpoziju "Promjene u upravnom sudovanju", Split, 23. rujna 2013.

Poštovane kolegice i kolege, 
dame i gospodo,

Hrvatsko – francuski upravnopravni dani, to je savjetovanje visoke stručne i znanstvene razine, jedno je od najznačajnijih pravnih događanja u Republici Hrvatskoj. Na zadovoljstvo pravne, ali i šire hrvatske javnosti održavaju se već sedmu godinu zaredom, to je pokazatelj kako zanimljivosti i životnosti tema koje se na njima obrađuju tako i  ugleda institucija i stručnjaka koji ovdje izlažu.

Stoga sam kao predsjednik hrvatskog parlamenta, ali i kao pravnik kojem   promocija pravne struke leži na srcu s velikim zadovoljstvom i radošću prihvatio pokroviteljstvo ovogodišnjeg skupa. Ocjenjujem da ima više ozbiljnih razloga za to:

Prvo, u okviru ovogodišnje teme „Promjene u upravnom sudovanju“, obrađuju se vrlo aktualna pitanja  od značaja za hrvatsko upravno pravo i javnu upravu, a osobito za novi upravnosudski sustav u Republici Hrvatskoj.

Drugo,  dosadašnjim pomnim izborom tema francuski i hrvatski suci, znanstvenici i stručnjaci, sustavno afirmiraju u nas pomalo podcijenjeno pravno područje upravnog prava, pokazujući  njegovu stvarnu ulogu  u suvremenom nacionalnom i europskom pravu.

Treće, sam kontinuitet održavanja skupa, bio je godinama svojevrsna pravna potpora  hrvatskog puta ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji. A ne u manje značajnom  kontekstu, važnost skupa nastavlja se i ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju. Sada nam teme europske pravne stečevine postaju  zajedničke, a Francuska nastavlja biti uzorom u kreiranju i primjeni prava, ali i partnerom na europskoj sceni.


Hrvatsko – francuski upravno pravni dani afirmacija su ne samo upravnog prava, oni filozofskim pristupom pravnoj materiji  doprinose i razvitku  kulture prava u nas. Na ovakvom pristupu dužan sam posebno zahvaliti našim francuskim kolegama iz Sveučilištu Pantheon Assas iz Pariza, a osobito kolegama iz europski uglednog Državnog savjeta.

 Sveučilištu u Splitu i njegovom Pravnom fakultetu ide zahvala za izvrsnu organizaciju skupa te afirmaciju specifične i u suvremenom svijetu vrlo važne pravne problematike.

Uspostavljanje i život hrvatsko – francuskih pravnih veza kao nacionalni most prijateljstva  osigurali su profesor emeritus Mark Gjidara i doktor Neven Šimac. I na tome im veliko hvala.

 

Na samom kraju, prisjećam se prošlogodišnjeg događanja vezanog uz dodjelu nagrada za pravnu izvrsnost gdje sam imao prilike skrenuti pozornost kolegama na jednu ne baš ohrabrujuću činjenicu koju bi mogli okarakterizirati kao defanzivu prava te nedovoljno uvažavanje pravne struke u našoj zemlji proteklih desetljeća.

Stoga mi je želja da ovaj skup ponese upravo suprotnu poruku te da odjekne kao glas vrsnosti hrvatskog prava i snažne potpore vladavini prava u europskoj Hrvatskoj.

Svima želim uspješan rad, plodonosne rasprave i lijep boravak u Splitu, gradu  koji je tijekom stoljeća znao čuvati kulturu te poticati kreativnost i izvrsnost.