Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na otvorenju Islamskog centra Rijeka, 4. svibnja 2013.

Foto: Hina
Foto: Hina

Poštovani državni dužnosnici i visoki inozemni gosti, uvaženi vjerski i crkveni velikodostojnici, vaše ekscelencije, dragi domaćini, gospođe i gospodo,

srdačno vas pozdravljam u ime Hrvatskoga sabora i izražavam zadovoljstvo što danas mogu s vama sudjelovati u svečanom otvorenju Islamskog centra Rijeka.

Na današnji događaj ne gledam samo kao na veliku vjersku svečanost, već i kao na društveni i kulturni događaj koji svojim značajem nadilazi okvire ovog grada.

Otvorenje Islamskog centra u Rijeci potvrda je dobrog suživota pripadnika različitih vjera u Hrvatskoj. Islamska vjera u Hrvatskoj prisutna je već dugo vremena, ali ono što treba danas istaći je to da su se islam kao religija i muslimanski vjernici vrlo dobro uklopili u hrvatsko društvo i značajno pridonose njegovom razvoju i napretku.

U pogledu priznanja islama kao ravnopravne religije, Hrvatska je čak i prednjačila pred ostatkom svijeta. Hrvatski sabor je još 1916. usvojio “Zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti u Kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji“.

Foto: Hina
Foto: Hina

Gospođe i gospodo,

pravo na slobodu vjere nije samo jedno od temeljnih ljudskih prava, kao i svaki drugi svjetonazor, dio je čovjekovog identiteta, to je ono što čini njegovo „ja“ i njegovu osobu.

To je ono što čovjeka čini jedinstvenim, različitim u odnosu na druge i, s njegovim drugim stavovima i osobinama, neponovljivim. Tu u čovjeku progovaraju svijest i savjest, dvije

najvažnije ljudske odrednice.

Onemogućavanje ili ograničavanje prava pojedincu da slobodno ispovijeda svoju vjeru i njeguje vlastite kulturne običaje bez ugrožavanja tuđih prava i sloboda možemo usporediti sa sakaćenjem tijela, nakon čega ono može i dalje funkcionirati, ali otežano i nerijetko popraćeno patnjom.

Foto: Hina
Foto: Hina

Danas je pravo zadovoljstvo biti na ovome mjestu i imati zaista posebnu čast sudjelovanja na svečanosti otvorenja Islamskog centra Rijeka.

Ovo je istinska svečanost slobode i demokracije u njezinom možda najljepšem, svakako najplemenitijem obliku. Islamski centar Rijeka predivan je spoj različitosti vjerskih, kulturnih i nacionalnih svjetonazora i osjećaja te sklada koji postoji između pripadnika islamske vjeroispovijesti i većinskog stanovništva u Hrvatskoj. Za te primjerene i harmonične odnose zaslužni su naši sugrađani Muslimani kao i hrvatska država i građani Hrvatske.

Današnje svečano otvaranje Islamskog centra Rijeka pruža ohrabrenje i nadu da dijalog, suradnja te uzajamno razumijevanje i poštovanje vode prema napretku i dobrobiti svih u Hrvatskoj i šire - kako se to kaže. Hvala na pozornosti.