Govor predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića prigodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – Hrvatski sabor, 25. studenoga 2010.

stop nasilju
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas, 25. studenoga, obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Želim, u ime Hrvatskoga sabora, i ovom prilikom podsjetiti koliko je značajno da na pitanje nasilja nad ženama mislimo i izvan prigodnih dešavanja na ovaj dan ili na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama jer radi se o problemu koji se ne odnosi samo na žene nego na čitavo društvo koje na putu cjelovite demokratizacije mora priznati i prepoznati činjenicu da nasilje nad ženama predstavlja manifestaciju još uvijek neravnopravnog položaja žena te prije svega tešku povredu njihovih temeljnih ljudskih prava.

Republika Hrvatska je donijela niz propisa i strategija s ciljem što uspješnije borbe s nasiljem nad ženama i u obitelji te su napravljeni neosporivi pomaci na mnogim područjima u okvirima te borbe. Međutim, brojke i pokazatelji su na žalost i nadalje neumitni, a u posljednje vrijeme svjedoci smo čak i sve brojnijih tragičnih slučajeva koji nas podsjećaju da ne smijemo posustati i da je od neprocjenjive važnosti neprestano imati na umu da svoje zakone trebamo dopunjavati i prije svega dosljedno primjenjivati te da se samo sustavno i koordinirano - zajedno s organizacijama civilnog društva - možemo kvalitetno suprotstaviti tom ozbiljnom problemu.

Hrvatski sabor stoga i ovom prigodom želi skrenuti pozornost javnosti na ovo pitanje te je Odbor za ravnopravnost spolova organizirao događanje s ciljem simbolične prezentacije odlučnosti svih zastupnica i zastupnika u nastavku sustavne borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji.

Pozivam sve zastupnice i zastupnike da mi se pridruže u prostoru ispred dvorane Ivana Kukuljevića u prizemlju kako bismo simboličnom gestom obilježili današnji dan.