Govor predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića na otvaranju skupa "The Croatia Summit"- Dubrovnik, 9. srpnja 2009.

UVODNO OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA LUKE BEBIĆA, NA CROATIA SUMMITU, 
Dubrovnik, 9 - 10. srpnja 2009.

Poštovana gospođo predsjednice hrvatske Vlade,

Poštovana gospodo predsjednici država i vlada, poštovani ministri

Ekscelencije, dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast pozdraviti, u ime hrvatskih zastupnica i zastupnika, ovaj impresivni skup državnika iz cijele Europe, pa i SAD-a.

Držim da je izuzetno bitno da, u vremenu kada smo svjedocima novih okolnosti u Europi, posebice u vezi s klimatskom i energetskom situacijom, te gospodarskom i financijskom krizom, imamo priliku i mi parlamentarci pridonijeti rješavanju problema.

Pri tome, ne smijemo ispustiti iz vida da proces europskih integracija na jugoistoku europskog kontinenta još uvijek nije dovršen. Bez uključenja i tog dijela Europe u njene strukture, slika integrirane zajednice europskih država i naroda neće biti zaokružena.

Svjesni globalnih energetskih i klimatskih izazova, RH podupire sve napore Europske unije za stvaranje sveobuhvatne europske energetske politike koja teži stvaranju održive, sigurne i kompetitivne energije.

Za postojanje i razvoj dobrih odnosa između naroda i država, iznimno je važan otvoren dijalog. Kako u suvremenom svijetu upravo parlamentarna suradnja s punim pravom dobiva sve veći značaj u promicanju svekolikih odnosa – držim da je time, nedvojbeno, i značaj ovog sastanka još veći.

Hrvatski sabor, te hrvatski parlamentarni zastupnici, svoj će doprinos dati donošenjem potrebnih zakonskih okvira. Cjelokupna zakonodavna aktivnost na usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom najbolji je dokaz za to.

Duboko smo svjesni da će nam u stoljeću koje je tek počelo trebati nove ideje. Nove ideje, kao novi poticaji za sadržajno rješavanje pitanja koja opterećuju svakodnevicu naših građana.

Odlučno nastojanje za uspjehom i u najtežim vremenima otvara put iz teškoća – a tako opredjeljeni, životne izazove prihvaćamo s više hrabrosti.

RH se i prije samog pristupa u punopravno članstvo Europske unije želi aktivno uključiti u rješavanje svih pitanja koja opterećuju politički i gospodarski život današnje Europe.

Pri tome, uvijek polazimo od načela ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i rješavanja pitanja na temelju međunarodnog dijaloga.

Hvala.