Saborski zastupnici primili Hannesa Swobodu

Zagreb - Izvjestitelja Europskog parlamenta za Republiku Hrvatsku i potpredsjednika socijalističke skupine u Europskom parlamentu Hannesa Swobodu primili su sljedeći dužnosnici Hrvatskoga sabora: potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić i zamjenica predsjednika Odbora za europske integracije Dubravka Šuica.

Sastanku su prisustvovali i šef Misije Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama Branko Baričević te šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert. Swoboda je predstavio Nacrt izvješća o Hrvatskoj za 2008. godinu koji je usvojio vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, posljednji takav dokument u sadašnjem sazivu EP-a. Izvještaj je vrlo pozitivno intoniran i u njemu se navodi veliki napredak Hrvatske te se inzistira na premošćivanju trenutačne blokade pregovora, kao i poštivanju dogovorenog roka završetka pregovora u 2009. godini. Europski parlament trebao bi usvojiti rezoluciju o Hrvatskoj u ožujku ove godine. Swoboda je izrazio veliku potporu europskih institucija za daljnji tijek pristupnih pregovora Hrvatske, kao i potporu institucija EU za pravodobno finaliziranje pristupnog sporazuma kako bi ga Europski parlament mogao razmotriti prije sljedećih izbora. U izvješću stoji duboko žaljenje činjenicom da se zbog bilateralnih pitanja blokiraju pregovori te se snažno podržava napredak koji je Hrvatska uložila u reformama, kao i u zakonodavnom okviru. Swoboda je naglasio kako je vrlo bitno da trenutačna blokada pregovora nije zaustavila reformske procese u Hrvatskoj.

Razgovaralo se i o inicijativi Europske komisije da se pronađe rješenje između Slovenije i Hrvatske. To angažiranje Europske komisije Hrvatska prihvaća, istaknuli su dužnosnici Hrvatskoga sabora. Swoboda je naglasio kako je bitno pronaći ključ za deblokiranje pregovora, a smatra da je to moguće pronalaskom procedure rješavanja ovog pitanja. Također je naglasio kako se jednom prihvaćena procedura mora i poštovati. Konačno, ocijenio je važnim angažman obiju država na omogućavanju bilateralnih kontakata na svim razinama pa tako i parlamentarnoj, što bi pomoglo u prevladavanju situacije. Hrvatska pohvaljuje inicijativu i dobru volju Europske komisije, istaknuli su dužnosnici Hrvatskoga sabora.

Author: Služba za odnose s javnošću