Saborski odbori održali sastanak s potpredsjednikom Europske komisije Dombrovskisom

Zagreb –  Članovi saborskih Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a održali su u četvrtak sastanak s potpredsjednikom Europske komisije (EK) i povjerenikom za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom koji boravi radnome posjetu Hrvatskoj u okviru procesa Europskoga semestra.

U obraćanju saborskim zastupnicima Dombrovskis se osvrnuo na prioritete novoga Europskog semestra kojima je cilj poticanje gospodarskoga rasta, razvoja, konvergencije među državama članicama i zapošljavanja. U prioritetima za 2016. godinu Komisija predlaže usmjeravanje napora na ponovno pokretanje ulaganja, provedbu strukturnih reformi radi modernizacije gospodarstva država članica i odgovorne fiskalne politike. 

Govoreći o Izvješćima EK-a o mehanizmu upozoravanja u slučaju makroekonomskih neravnoteža i rizika po državama članicama, Dobmrovskis je iznio osnovne elemente koje će sadržavati novo izvješće Komisije o gospodarskome nadzoru Hrvatske, a koje će biti predstavljeno u petak zajedno s izvješćima za ostale zemlje članice. - Ocijenjeno je, istaknuo je Dombrovskis, kako je postignut samo  „ograničeni napredak“ u ispunjavanju preporuka koje je EU dala prethodnoj Vladi. – Hrvatska je izašla iz recesije, dodao je, i primjećuje se blagi gospodarski rast te neznatan pad stope nezaposlenosti sa 17 na 14 posto. - Uočen je i porast izvoza  u posljednje dvije godine, što govori o tome da Hrvatska počinje koristiti to što je dio tržišta Europske unije, rekao je Dombrovskis. 

- Međutim, Komisija procjenjuje da i dalje postoje ozbiljne makroekonomske neravnoteže i izazovi koje Hrvatska treba rješavati: javni dug, vrlo visok udio nenaplativih kredita i dalje visoka i vrlo neznatno smanjena stopa nezaposlenosti, istaknuo je Dombrovskis. Dodao je, kako se preporuke EK-a odnose na stvaranje boljih uvjeta za investicije, učinkovitije korištenje sredstava iz EU fondova i općenito, stvaranje fiskalno odgovornije politike. 

- Europska komisija nastoji što više izravno pristupati zemljama članicama u procesu Europskoga semestra, pri čemu posebno nastoji ojačati komunikaciju s nacionalnim parlamentima, kao vrhovnim zakonodavnim tijelima, rekao je Dombrovskis. 

Nakon završetka izlaganja potpredsjednika EK-a održana je i kraća rasprava.

Author: Služba za medije