Żeljko Jovanović održao sastanak s predsjednicom Transparency Internationala Hrvatske Davorkom Budimir

Zagreb - Predsjednik Nacionalnoga vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Hrvatskoga sabora Željko Jovanović i članovi Nacionalnoga vijeća Milorad Batinić i Tomislav Čuljak sastali su se s predsjednicom Transparency Internationala Hrvatske (TIH) Davorkom Budimir i razgovarali o budućim aktivnostima Nacionalnoga vijeća.
 
Davorka Budimir posebno se osvrnula na nedavno objavljen Indeks percepcije korupcije za 2015. Na ljestvici od 168 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska je na 50. mjestu s 51 bodom. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je napredovala za tri boda. 

Prema Indeksu percepcije korupcije, najutjecajnijem pokazatelju korupcije u svijetu, najmanje korumpirane države u 2015. su Danska s 91 bodom, Finska s 90 bodova, Švedska s 89, Novi Zeland s 88 te Nizozemska i Norveška s 87 bodova. Najkorumpiranije države su Sjeverna Koreja i Somalija sa samo 8 bodova.
 
- Indeks percepcije korupcije 2015. pokazuje da se pomaci u borbi protiv korupcije konačno vide i u Hrvatskoj. Transparentnost i odlučnost neovisnih institucija i tijela javne vlasti koja se bave prevencijom i represijom u borbi protiv korupcije ključ su uspjeha i ostvarenih rezultata. Tu prije svega mislimo na rad DORH-a i USKOK-a u otkrivanju i procesuiranju koruptivnih radnji. Zatim, na potrebu odlučnoga i učinkovitoga pravosudnog sustava u kratkim, pravičnim, poštenim i  pravodobnim procesima, istaknula je Budimir. 

Predsjednik Nacionalnoga vijeća Jovanović i Davorka Budimir složili su se da je preventivnim tijelima u borbi protiv korupcije, kao što su Državna revizija, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, povjerenik za informiranje i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, potrebno osigurati dovoljno financijskih sredstava i stručne kapacitete te onemogućiti politički utjecaj na njihov rad.
 
Budimir je uručila predsjedniku Nacionalnoga vijeća upravo objavljen Globalni izvještaj o korupciji u sportu koji pruža sveobuhvatan prikaz koruptivnih rizika i navodi preporuke vodećih svjetskih stručnjaka o tome kako sport učiniti stvarnim pokretačem pozitivnih promjena u društvu. Čitav niz nedavnih međunarodnih korupcijskih afera pokazao je da je sport izložen velikim korupcijskim rizicima. Pri tome se ne misli samo na nogomet već i na atletiku i tenis, pa je zaključeno da se zajednički organizira okrugli stol o temi "Korupcijski rizici u hrvatskom sportu".
 

Author: Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije