Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Davorin Mlakar primio japanskoga veleposlanika Keijija Idea

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Davorin Mlakar sastao se u ponedjeljak s japanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Keijijem Ideom. 

Dobre, prijateljske odnose Hrvatske i Japana potrebno je ojačati konkretnim, gospodarskim projektima i osnaživanjem kontakata na razini parlamenata i vlada, složili su se sugovornici tijekom današnjega susreta. 

Mlakar je predstavio inicijativu o mogućnosti organiziranja predavanja ili okruglih stolova o Japanu u Hrvatskome saboru, što bi bila odlična prilika za detaljnije upoznavanje zastupnika s japanskom unutarnjom, posebno gospodarskom politikom.

- Japan je vrlo zainteresiran za gospodarsku suradnju i ulaganje u energetski sektor, istaknuo je japanski veleposlanik. Govorio je i o trenutačnom stanju pregovora s Europskom komisijom o Ugovoru između HEP-a i japanskoga Marubenija vezanoga uz gradnju i upravljanje Plominom C.  – Ako ovaj projekt uspije, kazao je Ide, uvjeren sam da će to biti pozitivan signal i drugim japanskim investitorima za dolazak na hrvatsko tržište. Japanski veleposlanik podsjetio je i na skoro održavanje Japanskoga kulturnog tjedna koji će se početi obilježavati 11. ožujka 2016. godine. 

Author: Služba za medije