Potpredsjednik Sabora Luka Bebić primio lorda Grenfella

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je danas predsjednika Odbora za procjenjivanje rada i dokumenata EU Gornjeg doma britanskog parlamenta lorda Grenfella, koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora.

Lord Grenfell je rekao kako su dva razloga njegovog dolaska u Hrvatsku upravo u ovom trenutku: osim sve tješnjih i sve boljih odnosa između hrvatskog i britanskog parlamenta te njihovih pojedinih odbora, ovim se posjetom htjela demonstrirati snažna volja da Hrvatska postane članicom EU. Izražavajući želju da Hrvatska što prije započne proces predpristupnih pregovora lord Grenfell je ukazao na 31-godišnje iskustvo britanskog parlamenta u nadzoru usvajanja europskog zakonodavstva koje su spremni podijeliti i prenijeti nadležnim odborima u Hrvatskom saboru.

Potpredsjednik Sabora Luka Bebić je zahvalio Velikoj Britaniji na potpori koju je pružala Republici Hrvatskoj u svim fazama njenog približavanja Europskoj uniji istaknuvši kako to pokazuje da su bili prepoznati svi napori koje je Hrvatska učinila u relativno kratkom vremenu, posebice od pozitivnog mišljenja EK-a do određivanja datuma početka pregovora s EU-om. Potpredsjednik Sabora Bebić je rekao kako je Hrvatska potpuno svjesna da je puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu temeljni preduvjet za otvaranje predpristupnih pregovora, te je iznio čvrsta uvjeravanja da se zaista i čini sve kako bi što prije bio riješen i posljednji otvoreni slučaj.

U vezi sa zaštitom manjina potpredsjednik Hrvatskog sabora je rekao da je Hrvatska, unatoč nedavnim sukobima i ratnim razaranjima, uspjela na najbolji mogući način riješiti ovo pitanje Ustavnim zakonom. Lordu Grenfellu je zajamčio da je povrat imovine izbjeglicama isključivo financijsko, ali ne i političko pitanje, te je izrazio punu spremnost Hrvatske da susjednim zemljama pomogne u razvoju demokracije i približavanju EU-u jer je dugoročni interes Hrvatske da cijeli prostor jugoistočne Europe više ne bude prostor sukoba, nego da postane prostor suradnje. Utoliko bi i skori početak pregovora bio poruka ohrabrenja tim zemljama da intenziviraju svoje napore, rekao je potpredsjednik Luka Bebić, s čime se lord Grenfell složio izrazivši nadu da će jedini preostali problem u pogledu suradnje s ICTY-em biti riješen i da će to imati pozitivan utjecaj na cijelu regiju.