Predsjednik Odbora za vanjsku politiku primio u radni posjet kanadske dužnosnike

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković primio je u radni posjet kanadskog senatora Franka W. Mahovlicha i kanadskog konzula Svena Jurschewskoga.

Senator Mahovlich zanimao se za hrvatske EU i NATO perspektive, te za odnose Hrvatske sa susjednim zemljama, Kanadom i SAD-om. Gordan Jandroković definirao je tri hrvatska vanjskopolitička cilja: punopravno članstvo u EU, NATO i dobre odnose sa svim susjedima. Hrvatska se nada da će 17. ožujka otpočeti pregovori s Europskom unijom jer su zadovoljeni postavljeni uvjeti, a hrvatska Vlada poduzima sve radi rješavanja posljednjega otvorenog pitanja u suradnji s Haaškim sudom, onog generala Gotovine. Rekao je da je članstvo u EU za Hrvatsku važno zbog ekonomskih i socijalnih razloga, a članstvo u NATO zbog sigurnosnih. 

Odnosi sa SAD-om izuzetno su važni i trebaju biti što sadržajniji i bolji. Hrvatska je otvorena za punu suradnju sa svim susjedima i pružit će podršku njihovim nastojanjima za ostvarenje članstva u euroatlantskim integracijama. Hrvatska, koja želi biti poveznica između zapadnoeuropskih zemalja i onih na jugoistoku Europe, svjesna je svoje odgovornosti u regiji, naglasio je Jandroković. 

Bilateralni odnosi s Kanadom trebaju jačati, kao i međuparlamentarna suradnja, a puno je područja za još sadržajnije međudržavne odnose no što su u ovom trenutku, zajednička je ocjena sastanka. Gospodarska suradnja nije na potrebnoj razini, mali je broj investitora iz Kanade u Hrvatskoj, usprkos brojnosti pripadnika hrvatske zajednice u Kanadi, njih oko 300.000. 

Gordan Jandroković uputio je poziv predsjedniku vanjskopolitičkog odbora kanadskog parlamenta da posjeti Hrvatski sabor.

Tema razgovora bio je i kanadski vizni režim za hrvatske građane i potreba njegove revizije. Senator Mahovlich smatra da Hrvatska ima ogromne potencijale u budućnosti i sjajnu perspektivu. U Hrvatskoj djeluje Canadian Study Center koji potiče i omogućava seminare i razmjenu poslovnih ljudi i pripadnika akademske zajednice, studenata i mladih između dviju zemalja, a preko njega bi se mogla povezati  sveučilišta u Torontu i Zagrebu.