Predsjednik Odbora za vanjsku politiku sastao se s turskom veleposlanicom Dicle Kopuz

Zagreb - Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora primio je u nastupni posjet Dicle Kopuz, veleposlanicu Republike Turske u Republici Hrvatskoj. 

Ocijenjeno je da su odnosi između Hrvatske i Turske odlični, sadržajni i u sferi kulture i gospodarstva, nema otvorenih međudržavnih pitanja, a puno je prostora za produbljivanje suradnje, posebice na planu pregovora s EU. Turska se nada da će Hrvatska otpočeti pregovore s EU 17. ožujka ove godine, izjavila je Dicle Kopuz. Istaknula je važnost međuparlamentarne suradnje koju treba produbljivati. U travnju će Hrvatski sabor posjetiti izaslanstvo Odbora za europske poslove turskog parlamenta, nakon čega se očekuje dolazak predsjednika turskog parlamenta, a do kraja godine realizirat će se i posjet vanjskopolitičkog odbora. 

Gordan Jandroković i Dicle Kopuz složili su se s tvrdnjom da položaj Hrvatske i Turske o pitanju EU nije identičan, ali su izrazili uvjerenje da će obje države postići najbolje rješenje za svoje nacionalne interese. Jandrokoć je pritom rekao kako Turska ima pravo na punopravno članstvo u EU. Kada su u pitanju hrvatski vanjskopolitički ciljevi, članstvo u NATO je visoko na listi tih ciljeva, istaknuo je  Jandroković i zahvalio turskom parlamentu na deklaraciji kojom podržava ulazak Hrvatske, Makedonije i Albanije u NATO savez. 

Govoreći o dimenzijama ulaska Hrvatske u EU i NATO, Jandroković je rekao kako je „članstvo u EU vjetar u leđa reformama koje ionako provodimo u Hrvatskoj, a članstvom u NATO rješavamo naše sigurnosne probleme“. Štoviše, Hrvatska smatra da bi "sigurnosni kišobran" NATO-a trajno odagnao prijetnju ponovnog sukoba na ovim područjima i stoga će pružiti punu potporu nastojanjima susjednih zemalja, BiH i Srbije i Crne Gore, za ulazak u ovaj savez."