Mario Zubović primio veleposlanika Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Romana Supeka

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio je veleposlanika Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Romana Supeka.

Sugovornici su se uvodno složili da su odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja. Mario Zubović upoznao je veleposlanika s trenutačnim stanjem pregovaračkog procesa za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Naglasio je kako Hrvatska i dalje aktivno radi na provedbi započetih reformi i ispunjavanju uvjeta za ulazak u EU, ali neće pristati na nametanje dvostrukih kriterija i teritorijalne ustupke. Veleposlanik Supek rekao je kako Slovačka snažno podupire Hrvatsku na putu za EU te smatra kako se bilateralna pitanja ne bi smjela uključivati u pregovarački proces. U razgovoru je istaknuta mogućnost negativnog odjeka slovenske blokade pregovora na ostale zemlje regije koje imaju europske ambicije.

Teme sastanka bile su i institucionalne reforme Europske unije te proširenje NATO saveza. Oba sugovornika izrazila su nadu da će Hrvatska prisustvovati sljedećem summitu NATO saveza kao punopravna članica.

Veleposlanik Roman Supek uručio je poziv našem Odboru za vanjsku politiku da u rujnu posjeti Slovačku. Predsjednik Odbora Zubović sa zadovljstvom je prihvatio upućeni poziv.

Author: Služba za odnose s javnošću