U Saboru održan sastanak o problematici provedbe Zakona o područjima posebne državne skrbi

Zagreb – Predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Jasna Matulić primila je u ponedjeljak predstavnike Udruge naseljenika Grada Petrinje i Udruge doseljenih Hrvata Grada Gline. Uz Jasnu Matulić na sastanku je sudjelovala i predstojnica Državnoga ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirela Stanić-Popović. 

Predstavnici Udruga upoznali su predsjednicu Odbora Jasnu Matulić s problemima u provedbi procesa stambenog zbrinjavanja naseljenika na području posebne državne skrbi u Hrvatskoj, posebno području Grada Petrinje i Grada Gline te problemima koji su nastali nakon donošenja izmjena i dopuna Zakona o područjima posebne državne skrbi iz 2011. godine. 

Kako su pojasnili predstavnici udruga, općeniti ciljevi ovoga Zakona odnosili su se i na rješavanje pitanja trajnoga stambenog zbrinjavanja ratnih stradalnika, većinom naseljenika hrvatskoga podrijetla iz Bosne i Hercegovine koji su na ove prostore nakon prognanstva došli još 1995. i 1996. godine. Kako ističu predstavnici udruga, izmjenama i dopunama ovoga Zakona 2011. godine, stotine naseljeničkih obitelji na ovom području stavljene su u neravnopravan položaj s ostalima jer je pravo na darovanje kuće ili stana u državnome vlasništvu novim izmjenama Zakona ograničeno samo na ruralna područja, dok su urbana područja poput Petrinje i Gline izuzeta. 

Problemi su kulminirali u prosincu 2015. godine, kazali su predstavnici Udruga, kada su stotine njih dobile opomene za neplaćeni najam stambenih objekata u kojima su bili privremeno smješteni, uz upozorenje da je, u slučaju neplaćanja, moguć otkaz ugovora o najmu te mogućnost gubitka prava na stambeno zbrinjavanje. Ako dođe do toga, naglasili su, oni će postati novi problem za državu.

Prema riječima Mirele Stanić-Popović, radi se o devetstotinjak neriješenih predmeta, od čega 481 na području Sisačko-moslavačke županije. – Zakon daje mogućnost otkupa ovih stambenih jedinica temeljem ugovora o najmu, no mnogi korisnici zbog lošega socijalnog statusa nisu bili u mogućnosti to učiniti, dok oni boljega imovinskog stanja jesu, rekla je. – Potrebno je žurno djelovati, dodala je, jer nakon druge opomene o neplaćanju najma, sukladno s postupkom koje provodi Državno odvjetništvo, slijedi ovrha. 

Predsjednica Odbora Jasna Matulić napomenula je kako je važno u postupak pregovora o donošenju novih prijedloga dopuna i izmjena ovoga Zakona uključiti i predstavnike udruga naseljenih osoba, ponovno potaknuti mjerodavna tijela izvršne vlasti na rješenje ovih problema te, prije svega, učiniti sve što je moguće kako bi se odgodilo provođenje odluke o ovrsi imovine obiteljima koje su oštećene ovim Zakonom. 

Matulić je također naglasila kako je dugoročno vrlo važno ovaj problem promatrati u širem kontekstu, rješavanjem sveukupne razvojne strategije Republike Hrvatske, pa tako i strategije regionalnoga razvoja RH.
 

Author: Služba za medije