Odbor za poljoprivredu raspravljao o aktualnim problemima mljekarskog sektora

Zagreb - Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora održao je u petak tematsku sjednicu na kojoj je provedena rasprava o aktualnim problemima u sektoru mljekarstva Republike Hrvatske. 

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Branko Hrg uvodno je ustvrdio kako je stanje u mliječnom sektoru na granici održivosti i kako je vrijeme da se problem riješi u korijenu.

- Vrijeme je da pred sebe postavimo realne ciljeve i odlučimo želimo li proizvodnju hrane ili ne, rekao je Hrg. Dodao je kako radna tijela Hrvatskoga sabora, osim rasprava o prijedlozima i poticajima za donošenje zakona, više pozornosti trebaju  usmjeriti prema pronalaženju rješenja i mjera kojima se mogu postići poboljšanja.

Ministar poljoprivrede Davor Romić istaknuo je kako Vlada, svjesna stanja u poljoprivredi i mljekarskom sektoru, u Prijedlogu Državnog proračuna RH za 2016. nije smanjivala sredstva za izravna plaćanja. Najavio je isplatu potpora poljoprivrednicima početkom travnja.

Predstavnici proizvođača mlijeka ustvrdili su kako problemi mljekarskoga sektora traju već duži niz godina. Pad broja proizvođača mlijeka, gubitak gotovo 60 tisuća mliječnih krava u desetogodišnjem razdoblju, nedostupnost i netransparentnost u dodjeli državnoga poljoprivrednog zemljišta, prekomjeran uvoz, loše programiranje sredstava koja mliječnom sektoru stoje na raspolaganju iz fondova EU-a, ali i nepostojane kodeksa ponašanja između proizvođača i otkupljivača problemi su s kojima se svakodnevno susreću proizvođači mlijeka. Upozorili su kako je nužno poraditi na transparentnoj provedbi ugovornih odnosa na tržištu mlijeka sukladno Uredbi EP 1308/2013 o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda u cilju sprječavanja samovolje otkupljivača mlijeka u definiranju otkupne cijene sirovog mlijeka. Upozorili su i na potrebu jače zastupljenosti poljoprivrednih proizvoda hrvatskih proizvođača na policama trgovačkih lanaca. 

Predstavnica otkupljivača mlijeka upozorila je na prekomjeran uvoz gotovih proizvoda po dampinškim cijenama, te pozvala na smanjenje jedinstvene stope PDV-a na poljoprivrednu proizvodnju po uzoru na druge države članice EU-a.

Članovi Odbora u raspravi su istaknuli potrebu koordiniranog djelovanja Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva financija u cilju pronalaženja rješenja za smanjivanje troškova poljoprivredne proizvodnje. Pozvali su i na jačanje inspekcijskoga nadzora nad mlijekom i mliječnim proizvodima koji se uvoze u Republiku Hrvatsku. 

U raspravi je izražena potreba informiranja Europske komisije o stanju u mliječnom sektoru, te potreba ispitivanja mogućnosti aktiviranja članka 37. Ugovora o pristupanja RH EU-u.
 

Author: Odbor za poljoprivredu