Sudionici Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU usvojili Zajedničku izjavu i Preporuke

Zagreb - Zajednički parlamentarni odbor Republika Hrvatska - Europska unija zaključio je drugu radnu sjednicu 9. sastanka Odbora.

Na današnjoj radnoj sjednici zastupnici Hrvatskoga sabora i Europskoga parlamenta razmijenili su mišljenja o odnosima Republike Hrvatske sa susjednim zemljama, reakcijama Europske unije i Hrvatske na aktualnu financijsku krizu te o energetskim izazovima za Europsku uniju i jugoistočnu Europu, s posebnim osvrtom na Hrvatsku. Bilateralni odnosi i suradnja Republike Hrvatske s većinom susjednih zemalja ocijenjeni su zadovoljavajućim, no izražena je zabrinutost zbog razvoja događaja u odnosima sa Slovenijom.

Republika Hrvatska podupire jačanje EU i NATO perspektive jugoistočne Europe, a spremna je podijeliti i svoja dosadašnja iskustva na tom polju, istaknuo je glavni pregovarač za pristupanje Hrvatske EU Vladimir Drobnjak. Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU Mario Zubović kazao je kako Vlada Republike Hrvatske, kao i Hrvatski sabor, nastoje pridonijeti međusobnoj suradnji sa susjednim zemljama. Zubović se osvrnuo i na aktualni granični spor sa Slovenijom, ponovivši da bilateralna pitanja ne bi trebala utjecati na pregovarački proces Hrvatske s Europskom unijom, s čim su suglasni i predstavnici Europskog parlamenta.

Predstavljene su mjere koje Europska unija poduzima vezane za globalnu financijsku krizu, a razgovaralo se i o različitim razinama razvoja gospodarstva EU i Hrvatske. Istaknuto je da će Vlada RH za nekoliko dana predstaviti mjere za suzbijanje financijske krize. Energetski izazovi, kako za EU tako i za Hrvatsku, prije svega su poticanje korištenja obnovljivih izvora energije, povećanje sigurnosti, održivi razvoj te razvoj energetskog tržišta. Sugovornici su ocijenili da je energetski sustav izrazito važan i za ekonomiju i za socijalnu stabilnost.

U zaključnom dijelu sjednice sudionici su usvojili Zajedničku izjavu i Preporuke.

Author: Služba za odnose s javnošću